De Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de Amerikaanse president Donald Trump

Amerikaanse president Trump in brief aan Turkse president Erdogan: "Wees geen stoere vent, wees geen dwaas"

Net voor de aanval van Turkije tegen de Koerden in Syrië heeft de Amerikaanse president Donald Trump een brief geschreven naar zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan. Hij vroeg om geen aanval te doen. "Wees geen stoere vent, wees geen dwaas."

Begin vorige week trok Trump de Amerikaanse elitetroepen weg uit Noord-Syrië. Daardoor had Turkije vrij spel om een aanval te starten tegen de Koerden in dat gebied. Turkije beschouwt de Koerden als terroristen en vreest dat ze een aanval op Turkije zouden opzetten. 

Vorige week woensdag, net voor de aanval, stuurde Trump nog een brief naar Erdogan. "Laten we een deal uitwerken", schrijft hij. "Je wil niet verantwoordelijk zijn voor het afslachten van duizenden mensen en ik wil niet verantwoordelijk zijn voor het vernietigen van de Turkse economie." Dat laatste verwijst naar uitspraken een dag eerder. Toen had Trump ermee gedreigd de Turkse economie "totaal te vernietigen" als het land zijn "boekje te buiten gaat". 

Volgens Trump zou de toekomst voor Erdogan gunstig zijn als hij "menselijk" handelde. "Maar het zal je voor altijd als de duivel beschouwen als er geen goede dingen gebeuren. Wees geen stoere vent. Wees geen dwaas. Ik bel je later."

Op sociale media werd er eerst gesuggereerd dat de brief een vervalsing is, maar het Witte Huis bevestigt dat het om een officiële brief gaat. 

Meest gelezen