Videospeler inladen...

Zwaar seksueel misbruik tegen minderjarigen zal niet meer kunnen verjaren

Ernstig seksueel misbruik tegen minderjarigen zal binnenkort niet meer kunnen verjaren. De commissie Justitie heeft daarover een wetsvoorstel goedgekeurd. Vaak komen slachtoffers pas jaren na het misbruik naar buiten met hun verhaal, maar dan is het vaak te laat om de dader nog voor de rechter te brengen. 

Tot nu toe was het zo dat slachtoffers nog tot vijftien jaar nadat ze meerderjarig geworden waren, een klacht bij de politiediensten konden indienen. Een te korte termijn, oordeelden verschillende politieke partijen, en daarom valt de beperking in de tijd binnenkort volledig weg. Het gevolg? Ernstig seksueel misbruik tegen minderjarigen kan niet langer verjaren.

Daarover heeft de commissie Justitie vanmorgen een wetsvoorstel goedgekeurd dat onder anderen werd ingediend door John Crombez (SP.A) en Valerie Van Peel (N-VA). Het dient nu nog goedgekeurd te worden door de plenaire vergadering in de Kamer. 

Het probleem is nu immers vaak dat slachtoffers van seksueel misbruik pas lange tijd na de feiten aangifte doen bij de politie. Ze zijn bijvoorbeeld bang om naar het gerecht te stappen, zijn nog getraumatiseerd of ze leven nog altijd in de nabijheid van de dader. Op het moment dat ze dan wel hun verhaal durven vertellen, zijn de feiten al vaak verjaard en kan er dus niet meer opgetreden worden. Om daaraan te voorkomen, wordt elke termijn geschrapt.

Herbekijk het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen