Videospeler inladen...

Pendelaars keren zich tegen klimaatactiegroep Extinction Rebellion in Londense metro

In Londen hebben woedende pendelaars vanmorgen manifestanten van de klimaatactiegroep Extinction Rebellion van het dak van een metrostel getrokken.  De actievoerders waren bovenop metrostellen geklommen met een spandoek met daarop "Business as usual = death". Op de perrons waren er hierdoor opstootjes en het metroverkeer lag op bepaalde plekken ook even stil. 

Actievoerders van de radicale klimaatbeweging Extinction Rebellion  kropen bovenop  metrostellen om te verhinderen dat die zouden kunnen vertrekken. Onder meer het metroverkeer op The Jubilee Line en Docklands Light Railway raakte verstoord na incidenten in de stations Stratford, Canning Town en Shadwell tijdens de ochtendspits. 

Verschillende pendelaars konden de actie van Extinction Rebellion met het motto "Gewoon doorgaan = sterven" niet smaken. Ze namen het heft in eigen handen en trokken de actievoerders van de daken van de metrostellen.  Op beelden op sociale media is te zien hoe een actievoerder die op het perron terechtkomt daarna nog geschopt en geduwd wordt. 

Lees verder onder de tweet met daarin beelden van de actie:

Vier mensen zijn opgepakt. Volgens Extinction Rebellion was de actie nodig om "de noodzaak van de hoogdringendheid van de klimaatproblematiek te tonen". Eén van de pendelaars riep terug: "Ik moet naar mijn werk, ik moet mijn kinderen kunnen voeden."  Sinds begin deze maand focust Extinction Rebellion zich in Londen vooral op acties die het verkeer hinderen. 

Sadiq Khan, de burgemeester van Londen, heeft hun manier van protesteren al scherp veroordeeld. "Deze illegale actie is extreem gevaarlijk, contraproductief en ze veroorzaakt een onaanvaardbare verstoring van het metroverkeer dat de inwoners van Londen gebruiken om naar hun werk te gaan." 

Ook in ons land voerde Extinction Rebellion afgelopen weekend actie tegen de klimaatverandering. Verschillende manifestanten gaven achteraf aan dat politie buitensporig veel geweld tegen hen gebruikt had. 

Meest gelezen