Bea Cantillon
WAJ

Armoede-expert Bea Cantillon scherp voor armoedebeleid Vlaamse regering: "Er is geen plan"

Professor en armoede-expert Bea Cantillon haalt in Het Nieuwsblad hard uit naar de plannen rond armoede­bestrijding van de nieuwe Vlaamse regering. Dat doet ze naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Armoede. Deze regering laat na om van armoedebestrijding een prioriteit te maken, zegt ze ook aan VRT NWS.

De armoede in Vlaanderen halveren, dat was de ambitieuze doelstelling van de vorige Vlaamse regering. "Ambitieus, maar zonder plan. Het gevolg daarvan was niet dat de armoede halveerde, maar dat integendeel de kinderarmoede nog steeg", zegt professor Bea Cantillon daarover. 

Ze weet waarover ze praat: Cantillon zwaait af als hoofd van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen - Ive Marx volgt haar op - maar ze wordt nog altijd beschouwd als een van de autoriteiten in ons land als het gaat over armoede.

Wat deze regering nu doet, is de doelstelling op de schop zetten. En ook de meetlat om armoede te meten, gaat eruit

Professor en armoede-experte Bea Cantillon

"Wat deze regering nu doet, is de doelstelling op de schop zetten. En ook de meetlat om armoede te meten, gaat eruit. Terwijl je een plan moet maken om de doelstellingen te bereiken. Dat is kwalijk: men heeft niet de juiste conclusie getrokken uit het verleden."

"Armoedebestrijding doe je niet met ditjes en datjes", legt ze uit. "Daar heb je een globaal beleid voor nodig, op zeer veel terreinen. Dat beleid moet in dezelfde richting gaan. Dat is wat nu helemaal ontbreekt. Dat is zeer jammerlijk en eigenlijk erg verontrustend", zegt ze.

Hangmat

Cantillon ergert zich niet alleen aan de aanpak - of het gebrek eraan - ook de toon over mensen in armoede stoort haar mateloos. "In deze regeringsverklaring wordt een toon gehanteerd die meer de verantwoordelijkheid voor armoede legt bij de mensen die zich daar zelf in bevinden. En bij de organisaties die met die mensen aan de slag gaan, het brede middenveld dus."

Ze wijst bijvoorbeeld naar de maatregelen rond tewerkstelling. "Ik zeg niet dat er geen goede maatregelen in dit regeerakkoord zitten. Maar met iets als een gemeenschapsdienst breng je wel de gedachte binnen dat mensen 'in de hangmat blijven liggen' en dat we hen 'eruit moeten schoppen'."

Met iets als een gemeenschapsdienst breng je wel de gedachte binnen dat mensen 'in de hangmat blijven liggen' en dat we hen 'eruit moeten schoppen'

Professor en armoede-experte Bea Cantillon

"Of neem bijvoorbeeld het niet-indexeren van de kinderbijslag voor het derde kind: dat brengt ook de toon binnen dat mensen misschien maar minder kinderen moeten maken, dus 'laat ons die bijdrage wat minder genereus maken'."

Deze regering vertrekt vanuit een maatschappijbeeld waarmee je op vlak van armoedebeleid helemaal vastloopt, klinkt het:

Macron

Misschien moet de regering op vlak van armoedebestrijding af en toe wat minder naar het noorden kijken en wat meer naar Frankrijk, suggereert Cantillon nog. "In Frankrijk heeft president Emmanuel Macron een globaal plan opgesteld om armoede te bestrijden. Dat wordt nu uitgerold. Hij heeft ook meteen een evaluatiecommissie ingesteld op het hoogste niveau, bij het Planbureau, om dit op te volgen vanaf dag 1. Daar spreekt een ambitie uit die niet alleen bij woorden blijft, maar ook uitmondt in een ambitieus en coherent plan."

Beluister hier de oproep van Cantillon aan de Vlaamse politici:

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen