Uit de hand gelopen burenruzie krijgt staartje: buurman moet ouderlijk huis verkopen om dwangsommen te kunnen betalen 

Het arbeidshof in Brugge heeft beslist dat Alain De Coessemaeker uit Assebroek zijn ouderlijk huis moet verkopen. De beslissing is het eindpunt van een jarenlange burenruzie die woedde in de Vondelstraat in Brugge. De buren eisten dat Alain 6 bomen in zijn tuin rooide. Dat gebeurde veel te laat waardoor er torenhoge dwangsommen werden opgeëist.

In de Vondelstraat in Brugge woedt al jaren een hevige burenruzie. De buren links en rechts van Alain De Coessemaeker klagen over verschillende bomen in de voortuin van het ouderlijk huis van de man. Volgens hen staan de bomen te dicht op de grens van hun perceel. Ze stappen naar de rechter en krijgen gelijk. Alain moet 6 bomen weghalen en krijgt zelfs een dwangsom opgelegd. Per dag dat hij de bomen niet rooit moet hij 100 euro dwangsom betalen.

Alain gaat in beroep, maar krijgt ook bij de beroepsrechter geen gelijk. Meer nog: de dwangsom wordt verhoogd naar 1.000 euro per dag, omdat de rechter het idee heeft dat de man de bomen niet wil wegdoen. 

Natuurliefhebber

Maar het duurde nog twee jaar voor de bomen effectief werden gerooid. De man is namelijk een natuurliefhebber en zocht naar een manier om de bomen te verplaatsen naar een andere grond. Om te vermijden dat de bomen bij dat proces zouden afsterven, moest het werk heel omzichtig gebeuren, en dat nam volgens de man tijd in beslag. De bomen werden verplant maar in de tussentijd liepen de dwangsommen op, tot meer dan 800.000 euro.

Alain probeerde ondertussen een minnelijke schikking te treffen met zijn buren, tevergeefs. De zaak kwam opnieuw voor de rechter in Brugge waar de buren de dwangsommen opeisten. Om dat te kunnen betalen, vroeg de man een collectieve schuldenregeling aan. De schuldenregelaar stelde daarop voor om zijn ouderlijk huis openbaar te verkopen, maar dat wou de man niet. De arbeidsrechtbank had die verkoop goedgekeurd, maar de man ging in beroep.

Verkoop

Ik zocht liefde bij de bomen, die mij liefde teruggaven
Alain De Coessemaeker

Maar ook in beroep ving Alain opnieuw bot. Het arbeidshof in Brugge heeft vandaag beslist dat de man zijn ouderlijk huis moet verkopen om zo de dwangsommen te kunnen betalen. Hij moet niet de volledige dwangsom van 800.000 euro betalen. Maar wel de opbrengst van zijn huis, de rest wordt kwijtgescholden. "Mijn vader kon geen affectie uiten. Mijn moeder is overleden toen ik vier jaar was. Ik zocht dus liefde bij de bomen, die mij liefde teruggaven", verklaarde Alain na de uitspraak van de rechter. "Ik hoop een voorbeeld te stellen zodat er op een andere manier kan omgegaan worden met de natuur in plaats van de bomen zomaar te vernietigen."

Alain kan nu nog beroep aantekenen bij het Hof van cassatie. Hij kan ook de verkoop tegenhouden door een akkoord af te sluiten met de tegenpartij.  

Bekijk hier de reportage in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen