Videospeler inladen...

Catalaanse regeringsleider roept op tot onmiddellijk einde geweld in Barcelona

Woensdagavond is het in Barcelona voor de derde dag op rij tot geweld gekomen tussen Catalaanse demonstranten en de oproerpolitie. De demonstranten staken auto's en containers in brand, de politie chargeerde en vuurde rubberkogels af. De onafhankelijkheidsgezinde Catalaanse minister-president Quim Torra heeft het gewelddadige protest van de voorbije dagen veroordeeld en roept op om het onmiddellijk te beëindigen. Torra gaat daarmee in op de vraag van de Spaanse premier Pedro Sanchez.

Het is onrustig in Barcelona en andere steden in de regio Catalonië sinds maandag, nadat een Spaanse rechter een aantal vooraanstaande Catalaanse politici strenge gevangenisstraffen had opgelegd. Eerst werd de luchthaven van Barcelona geviseerd door demonstranten. Veel reizigers ondervonden hinder. Maandagavond verplaatsten de betogers zich naar het centrum van Barcelona. En dat liep ook die eerste avond al uit op relletjes.

Woensdagavond liep het voor de derde avond op rij uit de hand. De demonstranten staken containers en auto's in de buurt van regionale overheidsgebouwen in brand. Verschillende straten werden geblokkeerd, enkele auto's ontploften door het vuur. De politie voerde charges uit en vuurde rubberkogels af.  Ook in Girona kwam het weer tot onlusten

Voor de Spaanse premier Pedro Sanchez was de maat vol, hij riep de Catalaanse leider Quim Torra op het geweld te veroordelen. En die ging daarop in, met een verklaring op de Catalaanse regionale televisie: "We kunnen de incidenten die we nu op straat zien gebeuren, niet toestaan. Dit moet onmiddellijk stoppen", verklaarde Quim Torra. Of zijn oproep ook opgevolgd zal worden, zal donderdag nog moeten blijken. 

AFP or licensors
AFP or licensors
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen