Jo Maes uit Bertem wil 1 miljoen extra bomen in heel Vlaanderen

Jo Maes uit Bertem wil over vijf jaar 1 miljoen bomen meer in Vlaanderen. Vandaag ondertekenden al 19 Vlaams-Brabantse gemeenten het "bomencharter". Samen beloven ze in 2024 100.000 bijkomende bomen te zullen planten, maar Maes wil dus de kaap van 1 miljoen bomen halen, in héél Vlaanderen.

Een man met een passie voor bomen, zo noemt Jo Maes zich. Hij droomt van een wereld met meer bomen want zegt hij: "Bomen zijn goed voor het klimaat, ze nemen koolstof op, ze beschermen ons tegen de gevolgen van de klimaatopwarming zoals overstromingen, hitte en droogte, maar bomen zorgen ook voor biodiversiteit, een betere luchtkwaliteit, ze zijn ook mooi, de appels van mijn boom smaken dezer dagen erg lekker en als je het economisch bekijkt, ze doen de waarde van je huis stijgen. Je kan dus eigenlijk niet tegen bomen zijn."

100.000 in Vlaams-Brabant

Met zijn vurige pleidooi kon Jo al 19 gemeenten overtuigen in Vlaams-Brabant. Samen willen ze de komende jaren bijna 100.000 bomen planten. Maar daar stopt het niet bij zegt Jo: "We gaan nu verder om de andere Vlaams-Brabantse gemeenten te overtuigen, maar willen meteen ook gemeenten in heel Vlaanderen overtuigen om mee te doen. Die 1 miljoen bomen moeten er komen."

Jo vond ook verschillende partners om het project te ondersteunen. Zo krijgt Jo steun van de Vlaamse vereniging voor Openbaar Groen, BOS+, en het Centrum voor Botanische Verrijking. Meer informatie over de actie vind je op www.bomencharter.be.

Jo Maes uit Bertem heeft een passie voor bomen, en daar gaat hij ver voor.

Meest gelezen