Videospeler inladen...

Marc Dutroux opnieuw voor strafuitvoerings­rechtbank, vader slachtoffer: "Ik wil niet dat hij nog ooit vrijkomt"

Marc Dutroux is voor de strafuitvoeringsrechtbank in de gevangenis van Nijvel verschenen. Dat is een nieuwe stap in zijn poging om vervroegd vrij te komen. Zijn vraag? De aanstelling van een college van psychiaters die over zijn psychische toestand moeten oordelen. 

Marc Dutroux zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering, verkrachting van en moord op Julie, Mélissa, An en Eefje, en de ontvoering en verkrachting van Laetitia en Sabine, de twee meisjes die levend werden teruggevonden. 

Al verschillende jaren probeert Dutroux om vervroegd vrij te komen. Nu wil hij dat er een college van vijf psychiaters wordt aangesteld om hem psychisch te onderzoeken. "De rapporten waar we over beschikken, zijn al oud. Het lijkt ons dus nodig om die bij te werken", vertelde zijn advocaat Bruno Dayez aan RTBF. 

De rapporten waar we over beschikken, zijn al oud

Bruno Dayez - advocaat Dutroux

15 jaar geleden, tijdens zijn proces, oordeelden de gerechts­psychiaters dat Dutroux extreem gevaarlijk is: "Een leugenaar, een manipulator en een psychopaat van de ergste soort", klonk het toen. Volgens de psychiaters toen zou dat nooit veranderen. Dutroux en zijn advocaten willen dat nu weerleggen, zodat hij op termijn zou kunnen vrijkomen. Naast dat nieuwe psychiatrische verslag, zal Marc Dutroux ook moeten bewijzen dat hij aan werk kan geraken, een woonplaats heeft, en zal hij spijt moeten betuigen tegenover zijn slachtoffers, alvorens hij ook maar een kans maakt op een vervroegde vrijlating. In dat opzicht heeft hij vorig jaar een brief geschreven naar zijn slachtoffers. 

Vandaag is Dutroux voor de strafuitvoeringsrechtbank in de gevangenis van Nijvel verschenen. Die moet binnen 14 dagen beslissen of er effectief zo'n college van psychiaters zal worden aangesteld. Het parket van Brussel heeft alvast een positief advies gegeven over de aanstelling van de psychiaters. "Er dient benadrukt te worden dat het positieve advies van het parket enkel de aanstelling van de deskundigen betreft en niet de eventuele vrijheid onder voorwaarden. Deze vrijheid onder voorwaarden was niet aan de orde op de zitting van vandaag", klinkt het wel.

Hij moet zijn straf blijven uitzitten, ik wil niet dat Dutroux vrijkomt

Jean Lambrecks - vader vermoorde Eefje

Jean Lambrecks, de vader van de vermoorde Eefje, was aanwezig op de zitting. Nadien wilde hij niet reageren, hij was duidelijk aangeslagen. Vooraf had hij wel gereageerd. Het is intussen zes jaar geleden dat Lambrecks nog oog in oog stond met de moordenaar van zijn dochter. "Het is heel onwennig, maar ik wil hem zien. Ik vind het bizar dat hij dit durft vragen, ik kan daar niet meer op zeggen. Hij moet zijn straf blijven uitzitten, ik wil niet dat Dutroux vrijkomt". 

Lees verder onder de foto: 

Jean Lambrecks

Na Michelle Martin en Michel Lelièvre, nu Dutroux?

In augustus 2012 werd de handlangster en ex-vrouw van Dutroux, Michelle Martin, al vervroegd vrijgelaten. En twee weken geleden besliste de strafuitvoeringsrechtbank in Brussel dat ook Michel Lelièvre de gevangenis onder voorwaarden zal mogen verlaten. Zal nu ook Dutroux volgen? 

Justitiejournalist Philip Heymans schat die kans bijzonder klein in. "Ik denk dat Dutroux een van de weinige gevangenen in ons land zal zijn, die de gevangenis nooit meer zullen mogen verlaten. Omdat zijn daden te gruwelijk waren, omdat hijzelf nog altijd te gevaarlijk is, en omdat ook de naam Dutroux zo'n symboolwaarde heeft gekregen dat geen enkele rechter hem ooit zal willen of durven vrijlaten", vertelt hij in "De ochtend" op Radio 1.

Ik denk dat Dutroux een van de weinige gevangenen in ons land zal zijn, die de gevangenis nooit meer zullen mogen verlaten

Philip Heymans - Justitiejournalist

Er is dan ook één groot verschil met bijvoorbeeld Martin of Lelièvre. "Zij werden respectievelijk tot 30 en 25 jaar cel veroordeeld. Dus ze wisten vanaf het proces dat ze op een dag zouden vrijkomen. Dutroux heeft levenslang gekregen. Hij mag dus wel zijn vervroegde vrijlating vragen, maar het betekent ook dat de staat hem, als dat nodig is, de rest van zijn leven achter de tralies kan houden."

Videospeler inladen...

Meest gelezen