2018 BWCpictures

Expo die - voor het eerst - nazidesign toont, lokt recordaantal bezoekers in Nederland

De tentoonstelling "Design van het Derde Rijk" in Den Bosch in Nederland heeft op een maand tijd al meer dan 30.000 tickets verkocht. De vraag naar tickets is groter dan het aanbod, daarom gaat het Design Museum Den Bosch nu ook op maandag open.

Tijdens de persdagen van de expo "Design van het Derde Rijk" bleef curator Timo de Rijk nog voorzichtig: "We mikken op 40.000 tot 50.000 bezoekers." Dat bezoekersaantal wordt nu al bijna gehaald, na goed een maand. Sinds de tentoonstelling in het museum openging op 8 september werden al zo'n 33.000 tickets verkocht en was de expo elke dag "uitverkocht", dat heeft het museum nog nooit eerder meegemaakt. Om aan de grote vraag te voldoen opent het museum nu ook op maandagen.

Het blijft dan ook opmerkelijk: een designmuseum dat zich - voor het eerst in de geschiedenis - waagt aan een tentoonstelling over het design waarmee Hitler het Duitse volk warm maakte voor de nazi-ideologie. Het is niet het soort expo dat je verwacht in een museum dat focust op vormgeving.

De expo toont meubels uit het bureau van Hitler, maar ook plannen van gaskamers, verschillende types oorlogshelm of dagelijkse gebruiksvoorwerpen zoals mes en vork. Op heel wat ontwerpen vind je de swastika of het logo van de SS (de paramilitaire organisatie van de nazi's) terug, weliswaar met duidelijke uitleg erbij.

"Design van het Derde Rijk" trekt een divers publiek aan dat normaalgezien niet zo vaak naar het museum gaat, stelt het museum in een persbericht. Het Design Museum Den Bosch telt veel jongeren, maar ook (heel) oude bezoekers. "Mijn man, die als baby en peuter in een concentratiekamp zat, vond het een goede en gebalanceerde tentoonstelling", kreeg het museum naar eigen zeggen te horen. 

Sinds de opening van de tentoonstelling hebben ook al 45 scholen een bezoek aan de tentoonstelling "Design van het Derde Rijk" geboekt, goed voor zo'n 3.000 leerlingen. 

De expo "Design van het Derde Rijk" loopt nog tot 19 januari 2020 in het Design Museum Den Bosch, in Nederland. Een verlenging van de tentoonstelling ligt moeilijk, maar als het succes blijft aanhouden denkt het museum eraan om later open te blijven. 

Meest gelezen