Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Komt er nog op tijd een brexit-deal? Noord-Ierse unionisten wijzen ontwerpakkoord af, EU-Commissie: "Elke minuut telt"

Straks begint een Europese top in Brussel. In principe moet er dan een deal op tafel liggen tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de brexit, anders dreigt er - opnieuw - uitstel. De hoop op een akkoord ebt stilaan wel weg, nu de Noord-Ierse unionisten het ontwerpakkoord hebben afgewezen. Intussen blijven de teams van de EU en het Verenigd Koninkrijk verder onderhandelen.

Om 15 uur begint de top van de Europese regeringsleiders en staatshoofden in Brussel. De onderhandelingsteams van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk werken koortsachtig verder om tegen dan een brexit-akkoord uit de brand te slepen. Dat is nodig om de brexit - de uitstap van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie - op de voorziene datum 31 oktober te laten gebeuren.

Na eerdere negatieve berichten klonk er de afgelopen dagen toch enige hoop over de mogelijkheid om tot een deal te komen. De Britse premier Boris Johnson zou belangrijke toegevingen hebben gedaan over de grens tussen Ierland en Noord-Ierland, hét grote struikelblok om tot een akkoord te komen. Maar de Noord-Ierse Unionisten van de DUP - die vinden dat Noord-Ierland 100 procent Brits moet blijven - zijn daar nu over gestruikeld. Ze wijzen het ontwerpakkoord af.

En dat is problematisch, want premier Johnson heeft hun steun zeker nodig om de brexit-deal door het Britse parlement te krijgen. "Daardoor blijft er hoogspanning", zegt VRT-journaliste Leen De Witte. Al laat de DUP weten dat ze blijven praten met de Britse regering om tot een akkoord te komen.

De onderhandelingsteams van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk blijven intussen ook verder onderhandelen. Vanmorgen had Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker nog een gesprek met de Britse premier Boris Johnson. "Elk uur en elke minuut telt voor het begin van de Europese top. We willen een deal", liet de woordvoerster van de EU-Commissie weten via Twitter.

Uitstel?

Bij het begin van de Europese top straks zal Boris Johnson de kans krijgen om de Europese regeringsleider toe te spreken, laat een EU-diplomaat weten aan onze redactie. Daarna zullen de regeringsleiders van de 27 andere EU-lidstaten apart vergaderen. Daar zal Michel Barnier, de Europese brexit-onderhandelaar, hen verslag uitbrengen over de stand van zaken. Als er geen deal is, zullen de regeringsleiders ongetwijfeld discussiëren over uitstel.

Idealiter ligt er tegen het begin van de Europese top een akkoord op tafel. Als er nog meer onderhandeld moet worden, kan dat eventueel nog de komende uren en morgen want de Europese top duurt twee dagen. Maar als er aan het einde van de EU-top geen akkoord is, zal het Britse parlement zaterdag premier Johnson dwingen om uitstel te vragen. En dat is iets wat Johnson eigenlijk niet wil doen.

Meest gelezen