Videospeler inladen...

Leuvense zonnewagenteam wint voor het eerst World Solar Challenge: "Een jaar heel hard voor gewerkt, ongelofelijk"

Het Agoria Solar Team, bestaande uit studenten van de KU Leuven, heeft de Bridgestone World Solar Challenge in Australië gewonnen. Het team kwam donderdagnamiddag lokale tijd tijdens de vijfde dag van de race als eerste over de finishlijn in de stad Adelaide. Het is de eerste keer dat een Belgisch team wereldkampioen wordt.

De World Solar Challenge kan je omschrijven als het wereldkampioenschap voor zonnewagens. 44 teams uit 22 landen nemen eraan deel. Het is een wedstrijd over een afstand van 3.021 kilometer, van Darwin, in het noorden van Australië, naar Adelaide, in het zuiden. De teams moeten met hun zelf ontworpen zonnewagens de afstand zo snel mogelijk kunnen overbruggen.

Het is al de achtste keer dat studenten van de KU Leuven deelnemen aan de World Solar Challenge. Voor het eerst zijn ze nu als overwinnaar over de streep gekomen. "Ongelofelijk", reageert Willem Jan Claes van het Agoria Solar Team aan VRT NWS. "We hebben hier een jaar lang zo hard aan gewerkt, we zijn hier ongelofelijk blij mee."

"Veel risico's

De studenten hebben meer dan een jaar gewerkt aan hun zonnewagen, die werkt op een batterij en een zonnepaneel. Ze ontwierpen zowat alles aan hun wagen zelf, van de batterij over het zonnepaneel tot de carrosserie. "Je start aan de wedstrijd met een volle batterij, en die batterij mag gedurende de race enkel worden opgeladen door de zon", legt Claes uit.

Tijdens de wedstrijd was een nek-aan-nekrace tussen het Agoria Solar Team en het Nederlandse Vattenfal Solar Team van de TU Delft. Woensdag stond het Nederlandse team nog aan de leiding, maar het moest opgeven nadat hun wagen door een nog onbekende oorzaak in brand geschoten was.

De eerste uitdaging was al om als team over de finish te geraken, en dan nog eens als eerste. Dat is een echte ervaring.

Willem Jan Claes

"Zoals de naam zegt is het een challenge, een uitdaging, en geen race. Het is de uitdaging om het uit te rijden. Je moet zien dat je geen fouten maakt en heelhuids over de finish geraakt. We zijn heel blij dat de piloot van het Nederlandse team er levend uit geraakt is. Dat is een gevaarlijke situatie die je nooit wil meemaken."

"Het is echt een uitdaging. Dit jaar was er heel veel zon, heel veel rugwind, waardoor de wedstrijd sneller verliep dan anders. Er waren ook veel risico's om rekening mee te houden, zoals crashes. De eerste uitdaging was al om als team over de finish te geraken, en dan nog eens als eerste. Dat is een echte ervaring. We gaan hier heel hard vieren."

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen