Danny Gys

Herlees de Liveblog: Europese leiders keuren brexitakkoord goed, "We zijn triest dat Verenigd Koninkrijk ons verlaat"

De Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk hebben een nieuw akkoord bereikt over de brexit, de uitstap uit de Europese Unie. Maar het is zeer de vraag of de Britse premier Johnson daarvoor zaterdag in het Britse parlement een meerderheid zal vinden. Van de Noord-Ierse Unionisten en van Labour moet hij alvast geen steun verwachten. Herbeleef hier de ontwikkelingen van de dag.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

INTEGRAAL: de tekst van het brexitakkoord hier

Lees hier de volledige tekst van het bereikte akkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk. Onze redactie is de pagina's op dit moment aan het doornemen en werkt aan een artikel met de belangrijkste krachtlijnen.

Willem Van Mullem: "Als het Britse parlement licht op groen zet, zal Europees Parlement volgende week stemmen over akkoord"

Als het Britse parlement de nieuwe brexitdeal van Boris Johnson licht op groen geeft, lijkt het een formaliteit dat het Europees Parlement het akkoord goedkeurt. "Een stemming over het akkoord zou volgende week al kunnen in het Europees Parlement, meldt de voorzitter van het Europees Parlement. Dat zal niet zo spannend zijn in het Europees parlement, zoals het wel spannend is in het Britse parlement. Als het akkoord niet goedgekeurd wordt in het Verenigd Koninkrijk, lijkt de kans klein dat het akkoord nog gestemd wordt in het Europees Parlement", zegt Willem Van Mullem in "Terzake".

Videospeler inladen...

Lia van Bekhoven: "Zaterdag wordt een van de spannendste en meest memorabele dagen in de Britse politieke geschiedenis"

Zaterdag stemt het Britse parlement over het nieuwe brexitakkoord van Boris Johnson en de Europese Unie. ""DBP" zeggen ze hier. Difficult but possible (moeilijk maar mogelijk). Hoe het er nu naar uit ziet, wordt het onmogelijk om het akkoord door het Britse parlement te krijgen. Alles bij elkaar komt Boris Johnson zestig stemmen te kort in het parlement om het akkoord goed te keuren. Er zijn ongeveer zeventig Kamerleden die aangeven hebben dat ze bereid zouden zijn om na te denken om hun stem te hangen aan de deal van Johnson. Maar kun je zestig parlementsleden uit een groep van zeventig redden, dat is de vraag. Zaterdag wordt een van de spannendste en meest memorabele dagen in de Britse politieke geschiedenis."

"Voor het land zou het afwijzen van het nieuwe akkoord een nieuw dieptepunt in de chaos en de politieke crisis van de afgelopen drie jaar zijn. Voor Boris Johnson is dit een kans om het parlement naar huis te sturen en nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Volgens sommige cynici is dat eigenlijk wat Johnson altijd gewild heeft. Het harde brexitakkoord van Johnson zal dan de inzet zijn van de verkiezingen. Hij kan dan de verkiezingen winnen en terugkomen met een volksvertegenwoordiging die meer geneigd is om de brexit over de streep te trekken. Nieuwe verkiezingen komt Johnson eigenlijk niet zo slecht uit."

Videospeler inladen...

Willem Van Mullem: "Veel opluchting bij Europese Unie, maar ook droefenis over brexit die dichterbij komt"

Het nieuwe brexitakkoord van het VK en de Europese Unie is unaniem goedgekeurd door door de 27 staats- en regeringsleiders van de Europese Unie. "Daarna was er een persconferentie met Europees president Donald Tusk, Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, de hoofdonderhandelaar van de Europese Unie Michel Barnier en dat is toch opmerkelijk, ook de Ierse premier Leo Varadkar was daarbij aanwezig. Dat is toch tonen van de Europese Unie dat ze altijd in het proces achter de republiek Ierland zijn blijven staan. Dat land hangt letterlijk vast aan het Verenigd Koninkrijk. Ierland zou er heel veel hinder kunnen hebben van de brexit. Er was veel opluchting dat er een deal is. Donald Tusk zei ook dat er nu alles aan gedaan zal worden om de brexit tegen 31 oktober te regelen. Aan de andere kant voelde je een gevoel van droefenis, nu de brexit een stap dichterbij is gekomen. Ze laten de deur nog op een kier staan, voor als de Britten zich op een dag zouden bedenken", zegt Willem Van Mullem.

Videospeler inladen...

Ivan Ollevier: “Boris Johnson zal alles uit de kast moeten halen”

Zal het Britse parlement de nieuwe brexitdeal goedkeuren? Onze VK-kenner Ivan Ollevier schat in “Het Journaal” de situatie in.

Videospeler inladen...

Rob Heirbaut: “Zowel Guy Verhofstadt als Charles Michel waren heel voorzichtig”

In Brussel is een brexitdeal gesloten, maar het is nog afwachten wat er zaterdag in Londen zal gebeuren. Zal het Britse parlement voor of tegen stemmen? EU-verslaggever Rob Heirbaut geeft uitleg in “Het Journaal”.

Videospeler inladen...

Europese leiders hebben unaniem brexitakkoord goedgekeurd

De Europese leiders hebben zopas het brexitakkoord tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk unaniem goedgekeurd. Alle 27 lidstaten hebben hun goedkeuring gegeven. "Deze deal staat ons toe om chaos te vermijden", zei Europees president Donald Tusk. "We zijn triest dat het Verenigd Koninkrijk ons verlaat. Ik zal altijd een remainer blijven (iemand die wil dat het VK bij Europa blijft, red). Als het Verenigd Koninkrijk op een dag beslist om terug te keren, zal onze deur altijd openstaan." 

Ook de Ierse premier Varadkar benadrukt dat er altijd "een sterke band met het Verenigd Koninkrijk zal blijven".  De regeringsleiders vragen de Europese instellingen om alle noodzakelijke stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat het akkoord op 1 november in werking kan treden. Tusk hoopt dat nu ook het Britse parlement voor dit akkoord zal stemmen. Die zitting staat zaterdag gepland. 

Herbekijk de VRT NWS Live met Rob Heirbaut over het brexitakkoord:

Videospeler inladen...

Meest gelezen