Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Mysterieuze Amerikaanse longziekte gelinkt aan e-sigaret heeft een naam gekregen: EVALI

De mysterieuze longziekte gelinkt aan het vapen of het gebruik van de e-sigaret heeft een naam gekregen: EVALI, kort voor E-cigarette or Vaping product use-Associated Lung Injury. De longaandoening houdt vooral de Verenigde Staten in de ban. Daar zijn ondertussen al 26 mensen overleden aan EVALI en zijn 1.299 patiënten gelinkt aan de longaandoening. Bij ons zijn er nog geen gevallen bekend. Een oorzaak of oplossing voor EVALI is er nog altijd niet.

Sinds een week heeft de mysterieuze longziekte gelinkt aan e-sigaretten en vapen een naam gekregen, althans in Amerika: EVALI, kort voor  E-cigarette or Vaping product use-Associated Lung Injury. In een update van het CDC (Centers for Disease Control) over de aandoening kreeg de nog steeds onbekende longaandoening die naam.

De eerste gevallen van de aandoening die ondertussen gelinkt is aan het roken van e-sigaretten kwamen in april. Het CDC roept nu vooral op om de e-sigaret te mijden en bij bepaalde symptomen onmiddellijk naar een dokter te gaan. 76 procent van EVALI patiënten gaf aan bij het vapen ook THC te hebben gebruikt, het roesmiddel uit cannabis. Het CDC ziet dan ook een verband tussen THC-gebruik en de aandoening.

26 doden, 1.300 patiënten, 49 staten

Sinds april 2019 hebben al 1.299 Amerikanen, verspreid over 49 staten, de diagnose van EVALI gekregen. 26 mensen zijn overleden aan de gevolgen van de aandoening. Het CDC heeft het aantal EVALI-gevallen per staat in kaart gebracht. In Californië en Illinois zijn samen meer dan 200 tot 300 van de 1300 gevallen bekend. 

"De typische eerste symptomen zijn hoesten, een piepende ademhaling, kortademigheid, pijn in de borststreek en misselijkheid. Nadien volgde bij 85 procent van de EVALI-patiënten ook koorts, vermoeidheid en gewichts­verlies", schrijft het CDC op zijn website. Momenteel is EVALI een "diagnose by exclusion", wat betekent dat een patiënt pas de diagnose van EVALI krijgt, als alle andere mogelijke ziektes of aandoeningen uitgesloten zijn.

Geen oplossing

Het is bekend dat 76 procent van de patiënten met de EVALI-diagnose THC gebruikten. Slechts 13 procent van de patiënten gaf aan enkel nicotine­producten gebruikt te hebben. De medische wereld wil niet naar één product wijzen als boosdoener, maar de grote boosdoener lijkt dus THC. Een remedie is er, net zoals een test om de aandoening te herkennen, tot op heden nog niet.

Het CDC geeft op zijn website vooral praktische informatie voor artsen over hoe en wanneer ze de diagnose moeten stellen en hoe ze patiënten dienen te behandelen. Voor gebruikers van e-sigaretten is de belangrijkste raad om zeker geen THC-producten toe te voegen aan vapevloeistoffen en in het beste geval te stoppen met vapen. Supermarktketen Walmart heeft ondertussen aangekondigd geen nieuwe e-sigaretten meer te verkopen.

In Nederland zijn nog geen officiële gevallen van EVALI bekend, maar de bezorgdheid rond de e-sigaret is er wel. In Nederland heeft de longartsenvereniging (NVALT) recent nog om een totaalverbod op de e-sigaret gevraagd.

Meest gelezen