AFP or licensors

Noord-Ierse unionisten wijzen ontwerpakkoord brexit af, Juncker spreekt met Johnson: "Elke minuut telt"

Er is nog geen brexit-akkoord waarmee de Britten eind deze maand uit de Europese Unie kunnen stappen. De onderhandelingen lopen nog, maar de Noord-Ierse partij DUP wijst het ontwerpakkoord al af. Intussen heeft de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker nog een gesprek gehad met de Britse premier Boris Johnson. 

"Zoals het er nu voorstaat, kunnen we wat wordt voorgesteld rond douane en instemming niet steunen", zeggen partijleiders Arlene Foster en Nigel Dodds. Een stevige opdoffer voor de Britse premier Boris Johnson. Als hij een eventueel ontwerpakkoord door het Britse parlement wil krijgen is de DUP broodnodig. Johnsons regering heeft geen meerderheid, en bovendien stemmen heel wat harde brexiteers in Johnsons eigen partij hun stemgedrag af op dat van de Noord-Ierse Unionisten.

Toegevingen

Johnson zou serieuze toegevingen op tafel hebben gelegd over de Ierse grens, het grootste obstakel richting een deal. Concreet zou hij ingestemd hebben met douanecontroles in de Ierse zee, wat een harde grens tussen EU-lidstaat Ierland en Noord-Ierland, dat deel uitmaakt van het Verenigd Koninkrijk, vermijdt. Tegelijkertijd blijft Noord-Ierland dan formeel in het Britse douanestelsel, een belangrijke voorwaarde voor de Britten.

De Noord-Ierse unionisten van DUP maken nu duidelijk dat ze wat op dit moment op tafel ligt, niet kunnen steunen. Voor hen is het onaanvaardbaar dat Noord-Ierland een andere behandeling zou krijgen dan de rest van het Verenigd Koninkrijk. Toch willen de unionisten verder blijven praten met Johnson. "We zullen blijven verder werken met de regering om een redelijk akkoord te sluiten dat werkt voor Noord-Ierland en de economische en grondwettelijke integriteit van het Verenigd Koninkrijk beschermt."

Straks om 15 uur is er een Europese top in Brussel. Als er een akkoord is, is dat het eerste agendapunt. Maar het is afwachten hoe de komende uren zullen verlopen.

"Elke minuut telt"

Intussen blijven de onderhandelingsteams van de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk verder onderhandelen. De voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker heeft een persoonlijk gesprek gehad met de Britse premier Boris Johnson. "Elk uur en elke minuut telt voor de start van de Europese top", klinkt het bij de woordvoerder van de Europese Commissie. "We willen een deal."

Meest gelezen