Raf Terwingen 3e kandidaat voor CD&V-voorzitterschap: "Term partij achterhaald, moeten komen tot ledenbeweging"

Raf Terwingen stelt zich kandidaat om voorzitter te worden van CD&V. Dat laat de burgemeester van Maasmechelen weten. Hij wil meer macht geven aan de partijleden. "We moeten komen tot een ledenbeweging, binnen een duidelijk christendemocratisch kader", aldus Terwingen. Eerder werd bekend dat  Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka voorzitter willen worden van de christendemocratische partij. 

"Wat op 26 mei (verkiezingsdag, red.) een historisch dieptepunt was, moet de grootste opportuniteit worden, zegt de 47-jarige Terwingen in een filmpje op YouTube waarmee hij zijn kandidatuur gisteravond aankondigde. 

Terwingen zegt dat hij "de kandidaat van de verandering" wil zijn: hij wil onder andere de partijleden meer macht geven en de "c" van christelijk, in de naam van de partij extra in de verf zetten.

"De term partij lijkt mij een beetje achterhaald. Ik denk dat je moet komen tot een beweging, een ledenbeweging. Maar wel binnen een heel duidelijk christendemocratisch kader", zegt de kandidaat-voorzitter.

Volgens Terwingen is het geen toeval dat de kandidaten die zich tot nu toe gemeld hebben voor het CD&V-voorzitterschap allemaal burgemeester zijn. "Als burgemeester weet je heel goed dat burgerparticipatie heel belangrijk is. En op dat lokaal niveau heeft onze partij wel nog heel wat succes. We moeten dat doortrekken naar de partij en durven komen tot ledenparticipatie."

Raf Terwingen is naast burgemeester ook advocaat. Hij is van 2007 tot dit jaar CD&V-Kamerlid geweest. Van 2011 tot 2014 was hij leider van de CD&V-fractie. Als Kamerlid hield hij zich vooral bezig met justitie. Door het slechte resultaat van zijn partij raakte Terwingen op 26 mei niet meer verkozen. 

Nu doet Terwingen dus een gooi naar het voorzitterschap van zijn partij. Op maandag 18 november zal CD&V bekend maken wie de nieuwe voorzitter wordt en dus Wouter Beke zal opvolgen.

Raf Terwingen kondigde zijn kandidatuur aan in een filmpje op YouTube:

Videospeler inladen...
-->

Meest gelezen