Videospeler inladen...

Turkije en Verenigde Staten kondigen tijdelijk staakt-het-vuren aan in Noord-Syrië

Turkije zal zijn offensief in het noorden van Syrië vijf dagen opschorten om de Koerdische YPG-strijders de tijd te geven om zich terug te trekken. Daarover hebben de VS en Turkije een akkoord bereikt. Als de Koerdische strijders zich helemaal terugtrekken, zal Turkije zijn militaire actie zelfs helemaal staken, zo zegt de Amerikaanse vicepresident Mike Pence. De Koerdische commandant Mazlum Abdi heeft gezegd dat de Koerden in het noorden van Syrië bereid zijn het staakt-het-vuren te respecteren.

Het onderhoud tussen de Amerikaanse vicepresident Mike Pence, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft resultaat opgeleverd. Dat kondigde Pence vanavond aan. 

"Ik kondig met trots aan dat we een staakt-het-vuren in Syrië overeengekomen zijn", zei Pence op een persconferentie in Turkije.  In eerste instantie zal het Turkse leger in Noord-Syrië 120 uren lang - 5 dagen dus - de wapens laten zwijgen.

Bufferzone

Het staakt-het-vuren komt er om de Koerdische YPG-strijders in het grensgebied met Turkije de gelegenheid te geven om zich terug te trekken uit de zone van 20 mijl, oftewel 32 kilometer, langs de grens.

Daarmee komt de VS grotendeels tegemoet aan de wens van de Turken om zo'n bufferzone te installeren langs de Syrisch-Turkse grens.

De Koerden in het noorden van Syrië zijn bereid om het staakt-het-vuren te respecteren dat Turkije en de Verenigde Staten overeen zijn gekomen. Dat heeft de commandant van de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) Mazlum Abdi gezegd.

De SDF zijn een alliantie van verscheidene Koerdische en Arabische milities. Onder hen ook de door Turks president Recep Tayyip Erdogan geviseerde Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG). "Wij zijn bereid om het staakt-het-vuren te respecteren", zei Abdi tijdens een telefonisch interview op de Koerdische zender Ronahi.

Volledig staakt-het-vuren

Als de Koerden zich helemaal terugtrekken, zal de Turkse operatie zelfs helemaal worden stopgezet, zegt Pence. Als Turkije zich aan de gemaakte afspraken houdt, zal de VS geen sancties meer opleggen aan Turkije, zegt Pence. 

De bestaande sancties, waaronder 50 procent importheffingen op Turks staal, zullen worden teruggedraaid als Turkije zijn militaire operatie helemaal stopt.

Bekijk hier de toespraak van Mike Pence en lees eronder hoe president Trump reageert op de overeenkomst:

Videospeler inladen...

Trump: "Enorm succes"

De Amerikaanse president Donald Trump spreekt van "een verbazingwekkend resultaat."

"Dit is een geweldige dag voor de beschaving", schrijft Trump op Twitter. "Ik ben trots op de Verenigde Staten om me te volgen op dit ietwat onconventionele pad."

Dat "onconventionele pad" wijst onder andere op de opmerkelijke brief die Trump had geschreven naar Erdogan. Daarin sprak de Amerikaanse president zijn Turkse collega heel informeel aan over het conflict in Noord-Syrië.  "Wees geen stoere vent. Wees geen dwaas. Ik bel je later", schreef Trump bijvoorbeeld.

Toen de brief gisteravond lekte, werd wereldwijd met veel ongeloof gereageerd. Kenners van de diplomatie dachten dat Trump hiermee zijn kansen op een staakt-het-vuren helemaal had vergooid, maar blijkbaar heeft de Amerikaanse diplomatie toch gewerkt.

"Legitiem probleem"

In een reactie vanuit de VS dankt Trump zowel de Turken als de Koerden. Het Amerikaanse staatshoofd zegt dat Turkije "een legitiem" probleem had aan de grens met Syrië. 

"Er waren veel terroristen en mensen die ze niet konden hebben. Ze hebben er zelf ook veel levens verloren", zegt Trump hierover.  Tegelijk houdt Trump eraan om de Koerden te bedanken. Volgens Trump zijn ze “ongelooflijk blij met deze oplossing”, omdat die volgens Trump hun levens redt.  

In de val

De Koerdische strijders, die de afgelopen jaren tegen IS gestreden hebben in Syrië, zaten sinds vorige week in de val nadat Trump had besloten om de Amerikaanse troepen terug te trekken uit Syrië.

Daarop liet Erdogan zijn troepen vanuit het noorden oprukken om hen te verjagen terwijl vanuit het zuiden de Syrische president Bashar al-Assad zijn leger liet oprukken om steden in het noorden te heroveren.

Intussen zagen de Koerden zich genoodzaakt om IS-gevangenen die ze bewaakten te laten gaan. Trump zegt dat dat probleem opgelost zal worden en dat de VS er alles aan zal doen om terreurorganisatie IS onder controle te krijgen.

Herbekijk hieronder de analyse van Jan Balliauw in "Het Journaal" (lees verder onder de beelden):

Videospeler inladen...

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu zegt ten slotte dat Ankara heeft verkregen wat het wilde. Het woord "staakt-het-vuren" wil hij echter niet in de mond nemen. "Een staakt-het-vuren heb je alleen tussen twee legitieme partijen",  en niet "terroristen", zoals hij de YPG-strijders noemt. 

Bekijk hier het fragment uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen