Archieffoto

Aannemer die 11 jaar cel kreeg voor poging moord op eigenaars villa, nu toch vrijgesproken

Een aannemer van 32 uit Merksem die was veroordeeld voor poging tot moord op de eigenaars van een villa in Wuustwezel die hij renoveerde, is in beroep vrijgesproken. De man kreeg in eerste aanleg nog 11 jaar cel. De eigenaars waren na een sms van de aannemer naar hun huis gegaan, maar daar bleek de gaskraan opengedraaid. Volgens het hof van beroep blijkt uit telefoniegegevens dat dat niet het werk van de aannemer kon zijn. De aannemer moet wel een hoge schadevergoeding betalen voor oplichting van de eigenaars bij de betrokken verbouwing.

De eigenaars van een villa in Wuustwezel hadden de aannemer ingeschakeld om een keuken en badkamer te renoveren. Maar de man van 32 uit Merksem talmde met de werken. Hij liet de eigenaars weten dat de keukentoestellen en het sanitair besteld werden, maar nog niet geleverd waren. De eigenaars hadden wel al bijna 40.000 euro betaald.

Bijna 4 maanden na die betaling, lieten ze de aannemer weten dat ze het wachten grondig beu waren. Maar niet veel later stuurde de aannemer een bericht om te zeggen dat alles geleverd was in de villa. Toen de eigenaars daar echter arriveerden, roken ze meteen een penetrante gasgeur. Iemand had de gaskraan opengedraaid. De eigenaars zagen er een poging tot moord in en trokken naar de rechtbank.

De rechtbank van eerste aanleg volgde de redenering van het koppel, en veroordeelde de aannemer tot 11 jaar cel. "Indien het pand ontploft zou zijn door het aansteken van licht of een sigaret, dan waren de gevolgen voor de burgerlijke partijen catastrofaal geweest. Beklaagde had dus duidelijk de intentie om zich van hen te ontdoen", klonk het toen in het vonnis. Maar de aannemer ging in beroep.

Het hof van beroep vernietigde de beslissing in eerste aanleg. Volgens de rechter daar is er helemaal geen bewijs voor de moordpoging. Uit het gsm-signaal van de aannemer zou ook blijken dat hij de villa in Wuustwezel niet kon zijn binnengaan op het tijdstip dat de gaskraan werd opengedraaid. Het hof erkende wél dat de aannemer de eigenaars oplichtte, want hij had het beloofde keuken- en badkamermateriaal niet eens besteld. De man moet daarom meer dan 42.000 euro aan schadevergoedingen betalen.

Meest gelezen