Videospeler inladen...

Leider van protest in Hongkong aangevallen met hamers

De leider van de protestbeweging in Hongkong, Jimmy Sham, is gisterennacht aangevallen met hamers. Dat bewijzen verschillende foto’s op het internet. De aanslag gebeurde enkele uren nadat staatsleider Carrie Lam haar jaarlijkse toespraak in het parlement had geschrapt. Sham ligt momenteel in het ziekenhuis. Hij laat in een Facebookpost weten "in orde" te zijn en trouw te blijven aan het geweldloze protest in Hongkong.

Jimmy Sham is de leider van het burgerlijke mensenrechtenfront. Die organisatie heeft de afgelopen maanden al verschillende betogingen geleid. De organisatie zegt dat Sham gisteren aangevallen is door vijf personen met hamers. Enkele omstaanders zouden hem daarna bewusteloos aangetroffen hebben. Hij zou ervan afgekomen zijn met enkele hoofdwonden. De politie van Hongkong belooft een diepgaand onderzoek hierover te voeren. In het ziekenhuis beloofde Sham in een Facebookpost trouw te blijven aan het geweldloze protest. 

De internationale mensenrechtenorganisatie Amnesty International hoopt dat de autoriteiten een correct en grondig onderzoek zullen voeren: “Zelfs in de context van meer en meer aanvallen op betogers blijft dit incident ernstig in zijn brutaliteit”, zegt het hoofd van het Aziatische bureau Joshua Rosenzwei aan BBC News. Het burgerlijke mensenrechtenfront heeft ondertussen al een aanvraag ingediend om zondag een nieuwe mars te houden.

Een reactie van enkele pro-democratische parlementsleden liet ook niet op zich wachten. Deze ochtend noemde Hongkongs parlementslid Claudia Mo de aanval politiek gemotiveerd: “Voor diegenen die denken dat alles vredig en veilig is, je bent het niet. Denk daarom twee keer na als je op straat komt. Het heeft er natuurlijk ook veel mee te maken dat Jimmy Sham opkomt voor de districtsverkiezingen. Dit kan daarom niet alleen een aanval zijn op de protesten, maar ook op de verkiezingen.” 

Mong kok-district in Hongkong / Plaats waar Jimmy Sham gisterenavond werd aangetroffen
AFP or licensors

Door wie en waarom?

De politie heeft de daders nog niet kunnen identificeren. Een veiligheidsagent zou hen hebben zien wegvluchten in een voertuig, maar kon hen niet identificeren. De aanvallers zouden een zwarte outfit en zwarte maskers hebben gedragen. Het burgerlijke mensenrechtenfront vermoedt sterk dat de aanvallers pro-Chinese sympathieën hebben: “Het is niet moeilijk te denken dat dit incident gekoppeld is aan politieke terreur die erop uit is onze natuurlijke rechten te schaden”, zegt de organisatie in een laatste verklaring. Jimmy Sham is in juni ook al eens aangevallen door pro-Chinese betogers. De politie heeft toen twee Chinese mannen gearresteerd voor slagen en verwondingen. 

Het is niet moeilijk dit incident te koppelen aan politieke terreur

Hongkongs burgerlijk mensenrechtenfront

Gelinkt aan onrusten in parlement?

De aanval zou mogelijk gelinkt zijn aan  de regerings­verklaring van enkele uren daarvoor. De democratische oppositieleden waren toen kwaad omdat het Hongkongse staatshoofd Carrie Lam weinig gehoor gaf aan de roep van het protest. Ze eisten dat de regering onmiddellijk ontslag neemt. Het was de eerste keer in de geschiedenis van Hongkong dat een regeringsverklaring geschrapt werd. De regering moest nadien noodgedwongen haar verklaring via een videoboodschap verspreiden. Lam, gesteund door China, vertelde later  dat haar speech juist wel wilde beantwoorden aan de oproep van de protestbewegingen. Ze blijft benadrukken dat Hongkong momenteel wel persvrijheid en vrijheid van meningsuiting garandeert. De regeringsleidster bleef wel sterk gekant tegen hun vraag voor universeel stemrecht en amnestie voor opgesloten protestleden. 

Pro-democratische parlementsleden verstoren opnieuw verklaring van chief executive Lam
Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved

Vandaag hebben parlementsleden opnieuw de verklaring van Lam onderbroken. De bedoeling was dat ze kon antwoorden op vragen over haar regeringsverklaring,  maar dat gebeurde dus niet. De parlementsvoorzitter Andrew Leung moest de zitting twee keer onderbreken en zes parlementsleden werden uit de zaal gezet. Ze ontving uiteindelijk maar drie vragen van de pro-Chinese partij DAB. 

Videospeler inladen...

Meest gelezen