Videospeler inladen...

Ruim 500 kankerpatiënten lieten voor hun behandeling zaad- of eicellen invriezen

Afgelopen jaar hebben 524 kankerpatiënten hun zaad- of eicellen laten invriezen voor ze aan de kankerbehandeling zijn begonnen. Dat blijkt uit cijfers van het Riziv. Behandelingen zoals chemotherapie kunnen de vruchtbaarheid aantasten. Sinds twee jaar wordt dat zogenoemde "oncofreezing" terugbetaald.

Kanker en vooral de behandeling ervan kan de vruchtbaarheid ernstig aantasten. Sinds 2017 wordt "oncofreezing" terugbetaald. Dat is een techniek waarbij voor de behandeling begint eicellen, zaadcellen, testikelweefsel of eierstokweefsel wordt ingevroren. Zo is na genezing de eventuele kinderwens niet uitgesloten.

Patiënten moeten zich 100 procent kunnen focussen op hun genezing

Maggie De Block (Open VLD), Minister van Volksgezondheid

"Een kankerdiagnose is ongelofelijk zwaar om te dragen. Als je daarbij ook je kinderwens in rook ziet opgaan, word je dubbel getroffen", zegt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) in een persbericht. "Met de terugbetaling van oncofreezing willen we die zorg wegnemen. Patiënten moeten zich 100 procent kunnen focussen op hun genezing."

Vooral mannen maken gebruik van de techniek. Van de 524 patiënten waren er 73 jonger dan 16 jaar. Zonder de terugbetaling zou het proces duur zijn voor de patiënten met prijzen tussen de 1.300 en de 3.400 euro.

RECHTZETTING:
In een eerdere versie van dit artikel werd gemeld dat meer vrouwen dan mannen gebruik maken van "oncofreezing", maar in feite is het het omgekeerde. De cijfers kloppen, maar de labels waren verwisseld. Ook minister De Block heeft in het gesprek in "De ochtend" beide omgewisseld.

Meest gelezen