Ook vader van Nederlands gezin dat jaren afgezonderd leefde, is opgepakt

De 67-jarige vader van de kinderen die werden gevonden in een huis in Ruinerwold, is aangehouden. Volgens de politie wordt hij verdacht van het medeplegen van wederrechtelijke vrijheidsberoving, mishandeling in de zin van het benadelen van de gezondheid van anderen en van witwassen. Eerder werd een 58-jarige Oostenrijker, die het pand huurde, al opgepakt.

Het gezin, een vader met zes meerderjarige kinderen, werd ontdekt na een melding over een van de kinderen, een 25-jarige man. Die was naar het dorp gelopen en vertelde in een café over de leefomstandigheden.

Moonsekte

De vader die nu is opgepakt, was in de jaren 80 lid van de Nederlandse tak van de Moonsekte. Dat beweert secretaris Wim Koetsier van The Universal Peace Federation (UPF), de nieuwe naam van de Moonsekte.

De oudere leden binnen de Verenigingskerk, zoals de UPF in Nederland heet, kennen de vader van het gezin in Ruinerwold als "een spiritueel persoon". De man was kort lid van de religieuze beweging en vertrok al snel naar Duitsland. "We zijn hem toen uit het oog verloren", zei Koetsier. De woordvoerder heeft sterk het vermoeden dat de vader, samen met iemand anders, een eigen groep is begonnen.

Hij kent de 58-jarige Oostenrijker, die als huurder van het pand is opgepakt, niet. "Die is nooit lid geweest", aldus Koetsier. De wijze waarop de familie in Ruinerwold leefde, staat volgens hem haaks op wat de Verenigingskerk wil uitdragen. De Verenigingskerk treedt juist naar buiten toe. Koetsier: "We sluiten ons niet af van de maatschappij, zoals de familie dit kennelijk in Ruinerwold deed". Een verborgen leven leiden is geen leefwijze die past binnen de visie van de Verenigingskerk, aldus Koetsier.

De Zuid-Koreaanse dominee Sun Myung Moon lanceerde in 2005 UPF tijdens een vergadering van de Interreligieuze en Internationale Federatie voor Wereldvrede in New York.

3 andere kinderen

Intussen beweren familieleden van het bewuste gezin dat drie andere kinderen van de vader die vandaag is opgepakt, het gezin 8 jaar geleden zijn ontvlucht. Dat moet blijken uit een verklaring die de familieleden aan het programma "Hart van Nederland" hebben overgemaakt.

"Zij hebben contact opgenomen met hun broer uit een eerder huwelijk, grootouders, ooms, tantes, neven en nichten", luidt de verklaring. "De familie is sindsdien onkundig gebleven van het bestaan van overige kinderen." Waarom het drietal niets meer met het gezin te maken wilde hebben, is niet bekendgemaakt. Onduidelijk is waar deze 3 kinderen nu zijn.

Intussen heerst nog steeds veel onduidelijkheid over het gezin in kwestie. Klik hier om meer te lezen over wat we op dit moment weten.

Meest gelezen