Videospeler inladen...

Stafchef Marc Compernol: "Leger heeft extra geld nodig, maar moet niet afbouwen"

Het Belgische leger heeft de volgende jaren 2,4 miljard euro extra nodig om nieuwe rekruten aan te werven en te investeren in nieuw materiaal. Dat zegt stafchef Marc Compernol in "Terzake". Ondanks het beperkte budget, moet het leger niet afbouwen, maar wel specialiseren, zegt Compernol. 

"Er is de problematiek van de jarenlange onderinvesteringen die zich laat voelen in infrastructuur, in tekorten van personeel en in verouderd materiaal", zegt Compernol. "Maar we zijn bezig met een aantal pistes die ons moeten toelaten de toekomst voor te bereiden. Een daarvan is het uitbesteden van een aantal taken die niet noodzakelijk door militairen moeten worden uitgevoerd."

Compernol beseft dat de nieuwe regering keuzes zal moeten maken. "Maar als we kijken naar de algemene veiligheidssituatie in de wereld, heeft België met zijn open economie er alle belang bij ervoor te zorgen dat de stabiliteit rondom ons gegarandeerd blijft en ik denk dat wij daarbij een rol in hebben te spelen."

"Wij zijn ook een werkgever. We hebben in de volgende legislatuur 10.000 mensen die wij aan een job kunnen helpen", zegt de stafchef. "Uitdagende jobs met nieuw materiaal, heel uiteenlopend, gaande van het hele fysieke en actieve naar mensen die we achter een computer aan het werk zetten en daar in een cyberomgeving werken. Er zijn heel veel mogelijkheden."

Ondanks het beperkte budget is Compernol niet pessimistisch over de toekomst van het leger. "Wij moeten niet afbouwen. Wij zijn al gespecialiseerd, wij hebben een pak capaciteiten waarover wij niet meer beschikken en die andere vergelijkbare landen wel hebben: wij hebben geen tanks meer, bijna geen zware artillerie, geen duikboten."

"Het is voornamelijk belangrijk, ook voor de politieke overheid, dat wij beschikken over een zo brede mogelijk waaier van capaciteiten die ingezet kunnen worden. Van het harde en zeer zichtbare F16's boven Irak, naar het minder zichtbare of het meer humanitaire. Die paraplu moeten we hebben", zegt Compernol.

"We zijn als klein land wel niet meer in staat al die capaciteiten alleen overeind te houden. Vandaar dat we gekozen hebben voor strategische partners. Onze marine werkt samen met Nederland en we hebben een keuze gemaakt naar Frankrijk voor de gevechtsvoertuigen. Ik denk dat we ook daar een belangrijke rol spelen en een motor kunnen zijn voor een Europese defensie."

Bekijk hier het hele gesprek met stafchef Compernol in "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen