Videospeler inladen...

Scheldpartij tussen Trump en Pelosi: "Dieptepunt in de Amerikaanse politiek"

Het zit er weer bovenarms op tussen president Donald Trump en Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.

Voor het eerst in maanden was er in het Witte Huis een ontmoeting tussen de democratische leiders, waaronder de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Nancy Pelosi, en president Trump. De aanleiding was de crisis in Syrië. Eerder op de dag had het Congres - met steun van de Republikeinen - de beslissing van Trump om de Amerikaanse troepen uit het noorden van Syrië terug te trekken, veroordeeld.

"Al van bij de start liep de ontmoeting uit de hand", zegt correspondent Björn Soenens: "Trump zei dat hij de vergadering eigenlijk niet wilde, maar dat hij toch was gekomen. Even later zei de president tegen Pelosi dat hij IS veel meer haat dan zij IS haat en vervolgens noemde hij haar een derderangspolitica. Daarop antwoordde Pelosi dat bij Trump alle wegen naar Poetin leiden." Na 20 minuten stapte Pelosi op en gaf ze een persconferentie. Trump zei daarop: "Tot ziens, tot aan de verkiezingen."

"Een dieptepunt in de Amerikaanse politiek", noemt Soenens het. "Veel van die ontmoetingen leiden tot scheldpartijen, waarbij de ene de vergadering verlaat en de andere daarop commentaar geeft. Maar deze keer liep het echt uit de hand, vooral door de tweets van Trump."

Trump tweet: Nerveuse Nancy verliest het noorden!

"En dan moest de apotheose nog komen", zegt Soenens. De president zegt tegenover de leider van het Congres: "Pelosi heeft hulp nodig. Ofwel is er iets mis met haar bovenkamer. Ofwel houdt ze niet van ons mooie land. Ze zakte door het ijs in het Witte Huis. Het was triest om te zien. Bid voor haar want ze is erg ziek."

Op haar persconferentie benadrukte Pelosi dat Trump van streek leek: "Wat wij zagen van de president was een meltdown. Het was triest om te zien." Volgens Pelosi leek Trump van streek door de resolutie over Syrië die eerder op de dag in het Huis van Afgevaardigden werd gestemd.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen