Twintig intacte sarcofagen in Luxor: hoe oud zijn ze en wie ligt erin?

In de buurt van de Egyptische stad Luxor hebben archeologen twintig verzegelde doodskisten uit het oude Egypte ontdekt. De sarcofagen zijn bijna allemaal zo goed als intact. Volgens het Egyptische ministerie van Oudheden gaat het om een van de grootste en belangrijkste vondsten van de voorbije jaren.  

De archeologen vonden de doodskisten op de necropolis (oude begraafplaats) van Al Asasif, op de westelijke oever van de Nijl, in de buurt van de stad Luxor. Luxor, in het zuiden van Egypte, was vroeger bekend als Thebe, lange tijd de belangrijkste stad van het oude Egypte. In de omgeving bevinden zich tientallen belangrijke en belangwekkende archeologische vindplaatsen die dateren van 1994 tot 332 voor Christus. Onder meer de beroemde Vallei der Koningen, waar de farao’s begraven zijn, ligt in de buurt.

De houten sarcofagen lagen op twee niveaus in een groot graf. Volgens de Egyptische overheid gaat het om "een van de grootste en belangrijkste vondsten van de voorbije jaren". De kisten verkeren in zeer goede staat en "zien er nog net zo uit als toen de oude Egyptenaren ze achterlieten". De gravures en kleuren zijn goed bewaard.

Het is nog niet duidelijk wie in de sarcofagen ligt. Uit de schilderingen is volgens de archeologen op te maken dat het gaat om belangrijke mensen, zoals machtige functionarissen of edelen.

(tekst gaat voort onder de foto)

Hoe oud zijn de sarcofagen?

Hoe oud de sarcofagen precies zijn, is ook nog niet bekend. Zaterdag komt het ministerie met meer informatie. De meeste graven uit de necropolis van Al Asasif dateren van ongeveer 664 tot 332 voor Christus, de zogenoemde Late Periode van het oude Egypte. Er bevinden zich echter ook graven uit de zogenoemde 18e dynastie (1550 - 1292 voor Christus), met als beroemde telgen de farao's Ahmose, Hatsjepsoet, Thoetmoses III, Amenhotep, Akhenaton en Toetanchamon.

Nog maar enkele dagen geleden maakte het ministerie van Oudheden een andere vondst bekend. In de buurt van Luxor werd een oude nijverheidszone ontdekt met 30 ateliers voor werknemers in de grafindustrie.

Egypte hoopt dat de recente vondsten het toerisme naar het land weer op gang zullen brengen. Door sociale onrust en aanslagen is het aantal toeristen dat naar Egypte reist de afgelopen jaren sterk gedaald.

Meest gelezen