Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Twitter wordt strenger voor populaire politici die regels aan hun laars lappen, zo wordt retweeten niet langer mogelijk

Microblogsite Twitter wordt strenger voor populaire politici. Wie de gebruikersvoorwaarden van het sociaal medium schendt, zal daarvoor gestraft worden. Zo zal de tweet achter een boodschap verstopt zitten en zal die niet meer kunnen geretweet (gedeeld, red.) worden. Dat meldt Twitter zelf in een blogpost.

Een Twitterbericht dat de gebruiksvoorwaarden schendt kan door Twitter worden verwijderd. Voor politici met veel volgers of wereldleiders ligt dat wat moeilijker, geeft het bedrijf aan. "We willen duidelijk maken dat die niet boven ons beleid staan", klinkt het in de mededeling. "Maar het is vaak wel in het algemeen belang dat de tweet toegankelijk blijft."

Zo druist het bedreigen van iemand via Twitter in tegen de gebruiksvoorwaarden, maar is het voor het publieke debat wel relevant als een wereldleider dat doet. Het bedrijf wil dat soort zaken dus niet censureren, maar achter een waarschuwingsboodschap steken. Het wordt ook niet langer mogelijk om dat specifieke bericht dan te retweeten.

Er zijn wel een aantal belangrijke voorwaarden vooraleer Twitter op deze manier ingrijpt. De politicus in kwestie moet bekend genoeg zijn, minstens 100.000 volgens hebben en het moet gaan om een geverifieerd account (met blauw vinkje). Enkel de tweet in kwestie wordt aangepakt, niet de volledige account.

De tweet moet de gebruiksvoorwaarden schenden. Dit is verboden:

  • De promotie van terreur
  • Duidelijke directe bedreigingen aan iemand anders (zeer afhankelijk van de context)
  • Privé-informatie delen over iemand, zoals iemand zijn thuisadres of privénummer
  • Intieme beelden delen van iemand zonder diens toestemming
  • Kinderporno delen
  • Het promoten van zelfverminking of zelfdoding

Meest gelezen