Voetbal Vlaanderen overlegt met clubs over Turkse militaire groet: "Bereidheid om dit in toekomst anders aan te pakken"

Voetbal Vlaanderen, de koepel van voetbalclubs in Vlaanderen, heeft overlegd met de voetbalclubs in Limburg die foto's en filmpjes hadden verspreid waarop jonge spelers een militaire groet brengen aan de Turkse vlag. "Er is veel bereidheid om hier samen aan te werken", klinkt het. Ook de gemeentebesturen van Heusden-Zolder en Beringen overlegden al met de clubs.

Turkse FC uit Beringen en FC Anadol uit Heusden-Zolder waren niet de enige clubs in Limburg waar spelers de militaire groet brachten. Ook in Genk en Maasmechelen gebeurde dat. De clubs wilden zo hun respect tonen voor de Turkse soldaten die momenteel een conflict uitvechten met de Koerden en met Syrische soldaten. Er kwamen meteen reacties. Zowel Voetbal Vlaanderen als Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) vonden het ongehoord dat jonge spelertjes gebruikt werden voor politieke propaganda.

Voetbal Vlaanderen heeft vanavond met de betrokken voetbalclubs overlegd. "Er is veel bereidheid om hier samen aan te werken en het in de toekomst anders aan te pakken", vertelt secretaris-generaal Benny Mazur na afloop aan VRT NWS.

"Enkele aandachtspunten"

Als voetbalfederatie heeft hij naar eigen zeggen "enkele aandachtspunten" gehoord die ze voor zichzelf meenemen. Een uitdaging is volgens hem bijvoorbeeld om extra beleid te ontwikkelen rond diversiteit in voetbalclubs.

"Elk van de posts op sociale media heeft een specifiek verhaal", zegt Mazur. "Er waren verschillende mensen bij betrokken die de impact hiervan niet konden inschatten. Maar al die mensen hebben het goed voor met hun voetbalclub, en met de sport. Al is het voor hen zeker een aandachtspunt om diverser, Vlaamser, opener en vrouwvriendelijker te worden. Maar Rome is ook niet op één dag gebouwd.”

Of er sancties komen, kan of wil Mazur niet zeggen. "Dit is mijn bevoegdheid niet. We gaan dit intern bespreken in de raad van bestuur en de ethische commissie. Hopelijk kan een disciplinaire sanctie worden vermeden."

"Iedereen is welkom in de club"

In Heusden-Zolder en Beringen zelf is het overleg met de betrokken clubs intussen ook al gebeurd. Zowel Mario Borremans, de burgemeester van Heusden-Zolder (GOED), als  burgemeester Thomas Vints (CD&V) van Beringen zeggen dat het gesprek constructief verliep.

"Turkse FC heeft de foto's intussen al van de website en de sociale media gehaald", zegt burgemeester Vints. "In het clubbestuur zitten trouwens niet alleen mensen van Turkse origine. Het bestuur beklemtoonde nog eens dat iedereen welkom is in de club en dat er geen plaats is om aan politiek te doen." 

Ook in Heusden-Zolder zijn er afspraken gemaakt met FC Anadol. "De club gaat alles in het werk stellen om dergelijke voorvallen in de toekomst te vermijden", zegt burgemeester Borremans. "Politiek hoort niet thuis op een sportveld. Laat sport vooral een middel zijn om sociale contacten te leggen."

Meest gelezen