Jeugdauteur Marc de Bel hekelt voorleesuil: "Die uil is voor kinderen wat een sekspop voor volwassenen is"

Jeugdschrijver Marc de Bel is geen fan van voorleesuil Luka. Dat schrijft Het Nieuwsblad en bevestigt hij aan VRT NWS. Het robotje wordt voorgesteld op de Boekenbeurs en kan voorlezen aan kinderen. Voor de Bel is dat een taak die moet gebeuren door mensen. "Kinderen moeten voorlezen associëren met gezelligheid", zegt hij.

Waar gaat het nu eigenlijk over? Uitgeverij Clavis stelt binnenkort op de Boekenbeurs voorleesuil Luka voor. Luka is een robotje dat teksten in boeken kan herkennen en voorlezen aan kinderen. Het is een toestel van Chinese makelij. Hieronder vindt u een video (in het Engels) waarin Luka wordt gedemonstreerd.

Lees verder onder de video:

De Bel is niet te spreken over de voorleesrobot. "Kinderen moeten voorlezen associëren met gezelligheid, met warmte en liefde", zegt hij resoluut. "Het moet gebeuren door mensen die ze graag zien en dat met plezier doen." De gevierde jeugdauteur wil niet dat zijn boeken worden voorgelezen door Luka. "Ik ga dat ook in mijn testament laten opnemen."

Het is allemaal zo fake tegenwoordig

Jeugdschrijver Marc de Bel

De schrijver is blij dat dergelijke robots nog niet bestonden toen hij kind was. "Wat kan er nu de warmte en liefde van een mama of papa vervangen", vraag hij zich af. "Die uil is precies wat een sekspop is voor volwassenen. Dat is ook nep. Het is allemaal zo fake tegenwoordig. Als je voorleest voor je kind, dan associeert dat lezen met iets wat gezellig is."

Bovendien onderlijnt hij als ambassadeur van Vogelbescherming Vlaanderen dat de voorleesuil het echte dier onrecht aandoet. "Ik vind dit vogelmisbruik", zegt hij. "De uil is een heel mooi beeld, daar mogen ze geen robot van maken."

Uitgeverij: "Luka gaat nooit de ouders vervangen"

De uitgeverij benadrukt dat de voorleesuil de ouders niet gaat vervangen. "Het kan wel een mooie aanvulling zijn", klinkt het. "Ouders zijn soms bezig met het huishouden en hebben niet altijd de tijd om voor te lezen. Het uiltje heeft altijd tijd om voor te lezen, ook bijvoorbeeld tijdens het koken."

De robot is een alternatief voor de iPad of televisie

Bovendien zijn drukbezette ouders niet de enige doelgroep van Luka. "Er zijn veel kinderen die thuis niet veel in contact komen met de Nederlandse taal en daar kan de robot een mooie aanvulling bieden", laat de uitgeverij weten. "Het gaat dan over anderstalige kinderen of kansarme kinderen die weinig in contact komen met boeken of voorlezen."

Daarnaast is de voorleesuil ook een alternatief voor andere manieren van ontspanning. "Als ouder heb je niet altijd de tijd om voor te lezen en dan is de keuze snel gemaakt om de kinderen voor de televisie of aan de iPad te zetten. De robot is hier een mooi alternatief voor."

Meest gelezen