Videospeler inladen...

14 burgers omgekomen in Syrië na Turkse aanval, ondanks het staakt-het-vuren

In het noorden van Syrië zijn minstens veertien burgers omgekomen door Turkse aanvallen in de omgeving van Ras al-Aïn, ondanks het staakt-het vuren. Dat zegt het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR). De Franse president Emmanuel Macron meldt na afloop van de Europese top in Brussel dat hij een gesprek wil met Turkije omdat er vragen rijzen over de werking van de NAVO na het Turkse offensief in Syrië.

Bij Turkse aanvallen op de Syrische grensstad Ras al-Aïn zijn volgens het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten vandaag veertien doden gevallen. Donderdagavond maakte de Amerikaanse vicepresident Mike Pence bekend dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan een staakt-het-vuren voor Syrië aanvaard had.

Turkije zou zijn militaire operatie in het noorden van Syrië 120 uur staken, zodat de Syrisch-Koerdische milities zich uit het grensgebied konden terugtrekken.

De Koerdische troepen toonden zich donderdagavond bereid de wapenstilstand te respecteren. Maar ze beschuldigen Turkije ervan het bestand te hebben geschonden. Ook het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR) maakt melding van Turkse luchtaanvallen en beschietingen.

Het Observatorium had vrijdagmiddag al melding gemaakt van vijf burgerdoden in het dorp Bab al-Kheir, vlak bij de grensstad Ras al-Aïn. In een nieuwe update vrijdagavond wordt dat dodental naar boven bijgesteld tot "veertien burgerdoden in Bab al-Kheir en omgeving". Er kwamen ook acht Koerdische strijders om het leven, besluit het SOHR.

Macron, Merkel en Johnson gaan praten met Erdogan

De Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Boris Johnson en de Duitse bondskanselier Angela Merkel gaan "in de komende weken" samenzitten met de Turkse president Recep Tayyip Erdogan om te praten over het Turkse militaire offensief in het noorden van Syrië. De gebeurtenissen doen volgens het Franse staatshoofd "vragen rijzen over de werking van de NAVO".

Na afloop van de Europese top in Brussel liet Macron verstaan dat hij met Johnson en Merkel "een gemeenschappelijk initiatief" heeft afgesproken om Erdogan te spreken. Dat onderhoud zal "in de komende weken" plaatsvinden, "zonder twijfel in Londen". Daar vindt begin december een NAVO-top plaats.

"Het is belangrijk dat we op zijn minst met de drie Europese landen en Turkije kunnen samenkomen en coördineren", meent Macron. "We willen begrijpen waar Turkije heen wil en hoe we het land naar meer redelijke standpunten kunnen brengen, die zijn interne veiligheidsbelangen verzoenen met de agenda van de NAVO en de solidariteit die er binnen de NAVO moet bestaan."

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen