"Abominable": hoe een animatiefilm over een yeti leidt tot ruzie over de Zuid-Chinese Zee

"Abominable", een nieuwe animatiefilm van DreamWorks, veroorzaakt controverse in enkele Aziatische landen. Aanleiding: een scène met een landkaart waarmee China zijn territoriale eisen in de Zuid-Chinese Zee kracht bij zet. Vietnam heeft de film uit de zalen gehaald, en in Maleisië en de Filipijnen mag de film enkel vertoond worden als de scène eruit geknipt wordt.

"Abominable" is een nieuwe animatiefilm uit de stal van het Amerikaanse bedrijf DreamWorks. Het gaat over een Chinees meisje, Yi, dat in Sjanghai woont en op een dag een yeti ontdekt op het dak van het gebouw waar ze woont. Ze raken bevriend en samen ondernemen ze een tocht naar de Mount Everest om de yeti terug naar huis te brengen.

Geen Zuid-Chinese Zee te bespeuren dus. Maar... Yi heeft op het dak van haar flatgebouw een geïmproviseerd schuilhuisje gemaakt. En daar hangt een grote kaart van Oost-Azië aan de muur, compleet met pinnetjes en memobriefjes. En op die kaart is ook de Zuid-Chinese Zee te zien, met een reeks lijntjes die iets markeert: de zogenoemde nine-dash line, oftewel, de "negen-streepjes-lijn". Daarmee markeert China wat het als zijn territorium beschouwt in de Zuid-Chinese Zee.

Het is slechts een detail, een achtergrond in een animatiefilm, maar het schijnt wel een licht op een van de meest betwiste territoriale disputen van deze tijd.

(tekst gaat verder onder de foto)

AFP or licensors

Wat is (het conflict rond) de Zuid-Chinese Zee?

De Zuid-Chinese Zee is een strategisch belangrijk gebied, rijk aan potentiële natuurlijke bronnen en aan vis. Het ligt tussen meerdere invloedrijke landen, zoals China, Vietnam, Maleisië en de Filipijnen. China zegt dat het vanuit historisch oogpunt altijd het grootste deel van de Zuid-Chinese Zee gecontroleerd heeft.

In 1947 publiceerde China een kaart met de befaamde "negen-streepjes-lijn", dat een groot deel van de eilanden in de Zuid-Chinese Zee voor China claimt en slechts wat kustgebieden overlaat voor de andere landen. Want ja, ook andere landen zeggen aanspraak te maken op (grote) gebieden in de Zuid-Chinese Zee.

(tekst gaat verder onder de kaart)

Vietnam zegt ook over historische kaarten te beschikken om een groot deel van de Zuid-Chinese Zee op te eisen. De Filipijnen roepen hun geografische nabijheid tot enkele van de eilanden in. Maleisië en Brunei zeggen dan weer dat delen van de Zuid-Chinese Zee binnen hun economische zones vallen zoals bepaald volgens de wetgeving van de Verenigde Naties.

China's toenemende economische invloed in de regio maakt het de andere landen niet altijd makkelijk. Nemen ze een fel standpunt tegen China in of buigen ze onder de economische macht van Peking? Maar het is niet alleen economische macht die China in het gebied etaleert. De Chinese marine voert er patrouilles uit en het leger bouwt militaire posten op de betwiste eilanden.  

Uit de zalen gehaald

De reacties op de controversiële kaart in "Abominable" liegen er niet om. In Vietnam heeft de overheid de film uit de zalen gehaald. Ook in de Filipijnen waren het publiek en de regering not amused. Minister van Buitenlandse Zaken Teddy Locsin heeft op Twitter opgeroepen de film te boycotten en wil de scène laten verwijderen. En de Maleisische overheid heeft beslist dat de film volgende maand in de zalen mag spelen op voorwaarde dat de bewuste scène geschrapt wordt.

Het is niet meteen duidelijk waarom de Chinese kaart in "Abominable" opgenomen is, de Zuid-Chinese Zee speelt geen rol in het verhaal. DreamWorks werkt samen met de Chinese producent Pearl Studio. Critici beschuldigen China ervan om de kaart in de film te steken om hun eisen in de Zuid-Chinese Zee op wereldvlak minder controversieel te maken.

DreamWorks en Pearl Studio hebben voorlopig nog niet gereageerd op de hetze.

"Abominable" speelt sinds deze week bij ons in de zalen, onder de Nederlandstalige titel "Everest: de jonge yeti". Bekijk hier de officiële trailer.

Meest gelezen