Videospeler inladen...

Britse kranten na het brexit-akkoord: "Het echte gevecht voor Boris Johnson, dat begint nu pas"

De Britse premier Boris Johnson keert vandaag terug naar het Verenigd Koninkrijk om het brexit-akkoord dat hij gisteren met Europa sloot, te verdedigen. Morgen komt het Britse Lagerhuis daarover samen, maar daar heeft Johnson geen meerderheid. Het echte gevecht, dat begint nu pas, zien ook de Britse kranten.

The Times: "Johnson krijgt zijn deal"

Een lachende en duidelijk opgeluchte Boris Johnson op de voorpagina van The Times. "Johnson krijgt zijn deal", kopt de krant, "de laatste horde is in zicht." En die laatste horde, dat is de stemming morgen, in het Britse Lagerhuis.

"Johnson zal de komende 24 uur verwoede pogingen doen om zijn akkoord te verkopen aan de parlementsleden", luidt het. De regeringspartij Democratic Unionist Party (DUP) is geen medestander. Dus heeft de Conservatieve premier de steun nodig van Labour-parlementsleden, aanhangers van een harde brexit en Conservatieven die hij eerder uit zijn eigen partij gezet had.

The Daily Telegraph: "Staatsman"

Diezelfde opgeluchte Boris Johnson op de voorpagina van The Daily Telegraph. Die zich met het akkoord op de Europese top gesterkt weet om de stemming in het Britse Lagerhuis morgen tegemoet te zien. "It's my deal or no deal", "mijn akkoord of geen akkoord", dat is het ultimatum. "En de Britse premier heeft -uiteindelijk, dan toch- bewezen dat hij een staatsman is", schrijft commentator Allister Heath.  

The Independent: "Rebellen hebben de sleutel in handen"

"De Britse premier krijgt zijn deal, nu hebben de rebellen de sleutel in handen", schrijft de online-krant The Independent. Om het akkoord met de Europese Unie erdoor te krijgen, heeft Boris Johnson de steun nodig van Conservatieve toppers die hij pas nog uit de partij zette. De krant is niet meteen optimistisch over de slaagkansen in het Britse Lagerhuis morgen.

The Guardian: "En dan nu de getalletjes"

Niet veel originaliteit in de fotokeuze, want ook bij The Guardian een lachende Boris Johnson op de voorpagina. "Johnson krijgt zijn brexit-deal", schrijft de krant, "en nu komt het aan op de getalletjes". De stemming in het Lagerhuis morgen, dat wordt een historische zitting. Of de Britse premier de oppositie van Labour en de "rebelse" Conservatieve parlementsleden kan overtuigen, en hoe, dat zal moeten blijken.

I: "En dan nu het lastige stuk"

Ook bij I gaat de aandacht naar de stemming in het Britse Lagerhuis morgen. "Johnson krijgt zijn akkoord... en dan nu het lastige gedeelte." "De premier staat nu voor een enorme uitdaging om de stemming te winnen", luidt het. De DUP wil niet meewerken, maar "vooraanstaande Conservatieve rebellen bereiden zich voor om te stemmen voor het standpunt van de regering."  

Daily Mirror: "De gok van Johnson"

"Op de rand van de brexit... nog maar eens", schrijft Daily Mirror. Johnson mag dan wel zijn deal binnen hebben, maar nu staat hij voor een "wanhopig gevecht" om voldoende parlementsleden voor het akkoord te winnen. En het is "een strijd met de wind tegen". Hij heeft de steun nodig van rebellen, harde brexiteers en de Labour-oppositie. Of ook wel: "de gok van Johnson"."

Daily Express: "Doe het gewoon!"

"Teken nu ons akkoord", dat is de boodschap van Boris Johnson aan de leden van het Britse Lagerhuis. De Daily Express hield een online bevraging bij zijn lezers, en 65 procent van hen wil dat er ook in eigen land eindelijk een akkoord gesloten wordt. De krant voorspelt een grote confrontatie in het parlement, morgen.

Herbekijk hieronder het verslag in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen