Controleactie zwaar vervoer: 125 voertuigen gecontroleerd, 62 overtredingen vastgesteld

Bij de controleactie in ons land op zwaar vervoer begin deze week, werden 62 overtredingen vastgesteld. De controles kaderden in een politieactie in heel Europa waarbij vrachtwagens en bussen deze week extra worden gecontroleerd. De meeste inbreuken gaan over de rij- en rusttijden en slecht geladen vrachtwagens. 

In heel Europa waren er deze week grootschalige politiecontroles op bussen en vrachtwagens. Ook de Belgische politiediensten namen deel. Maandag voerden ploegen van de Federale en Lokale politie samen controles uit op de autosnelwegparkings in Groot-Bijgaarden en Bierges. 

In totaal werden 125 voertuigen gecontroleerd, waaronder 76 buitenlandse voertuigen en 49 Belgische. Bij deze controles werden 62 overtredingen vastgesteld:

  • Van 9 voertuigen was de lading onvoldoende of zelfs niet gezekerd
  • 8 bestuurders respecteerden de rij- en rusttijden niet
  • 4 bestuurders werden betrapt op fraude met hun tachograaf (het toestel dat de rij- en rusttijden registreert)
  • 5 bestuurders konden niet de juiste documenten voor personenvervoer voorleggen
  • 3 bestuurders beschikten niet over het nodige rijbewijs
  • 1 transport met gevaarlijke goederen (ADR) bleek niet in orde te zijn
  •  2 voertuigen waren uitgerust met een systeem om te frauderen met de AdBlue (een nabehandelingssysteem voor uitlaatgassen, verplicht voor grote dieselvoertuigen om aan de huidige milieunormen te kunnen voldoen)
  • 1 bestuurder reed onder invloed van drugs

Mensen die vermoedden dat hun fraude waterdicht was, waren verrast dat de politie toch zo diepgaand controleerde

Gerry Peeters, Commissaris Federale Wegpolitie

Wie betrapt werd op een overtreding werd onmiddellijk beboet. Ter plaatse werden boetes geïnd voor een totaalbedrag van € 47.090. Eén voertuig werd in beslag genomen.

“Bij de overtreders leidde dit van een gevoel van begrip tot ontgoocheling dat ze betrapt waren”, zegt Gerry Peeters van de federale wegpolitie. “Mensen die vermoedden dat hun fraude waterdicht was, waren verrast dat de politie toch zo diepgaand controleerde en dat er bij de politie de expertise aanwezig is om de fraude te achterhalen.”

Volgens Gerry Peeters zijn de controles zinvol: “in 6 procent van alle ongevallen met lichte letsels is een vrachtwagen betrokken. Bij dodelijke ongevallen loopt dat op tot 24 procent, zonder een uitspraak te doen of een vrachtwagen verantwoordelijk is voor het ongeval of niet. Cijfers tonen duidelijk aan dat verkeerveiligheid zeker een item is in het zwaar vervoer.”

Expertise aanscherpen

De controle van een vrachtwagen of bus is voor veel politieambtenaren geen alledaagse bezigheid en vergt een doorgedreven specialisatie. De acties in Groot-Bijgaarden en Bierges boden de kans aan experten in de meest gespecialiseerde materies om hun vaardigheden te demonstreren aan collega’s van de Federale Politie en verschillende lokale politiezones.

“Met de actie kon de politie zijn expertise aanscherpen”, zegt Gerry Peeters.  “We krijgen heel wat positieve reacties van de aanwezige collega’s. Ze konden ervaringen uitwisselen met experten en collega’s van de Federale en Lokale Politie, vragen stellen over verschillende materies en de gespecialiseerde controles direct op het terrein observeren. Het idee werd meteen geopperd om dit soort evenementen vaker te organiseren!”

Meest gelezen