Sinds de crisis blijven toeristen weg uit Nicaragua en gaat het ook slecht met de zaak van Sophie.

"Vranckx-Nomaden" over mensenrechten in Nicaragua: op zoek naar vrouwen die hun verhaal willen vertellen

In april vorig jaar braken er in Nicaragua protesten los tegen hervormingen van de regering Ortega. Die werden hardhandig de kop in gedrukt en sindsdien is het erg gesteld met vrije meningsuiting in het land. Maar veel verhalen zien het daglicht niet. De grote mediakanalen en nieuwskranten zijn stopgezet, maar reporter Lisanne Corijn wil deze verhalen toch naar buiten brengen. Ze reisde voor Vranckx & de Nomaden naar Nicaragua, op zoek naar vrouwen die hun verhalen toch willen delen.

“Al dertien maanden lang blokkeert de Nicaraguaanse overheid de aanvoer van papier, inkt en ander materiaal. Daardoor kunnen de kranten hun werk niet verderzetten,” vertelt S. die liever anoniem wil blijven. Op die manier houdt de overheid de communicatie die naar buiten gaat onder controle. Niet alleen voor hun eigen bevolking maar ook voor de rest van de wereld.

De vrouwen die zijn vrijgelaten, vertellen verhalen van misbruik en onmenselijke behandeling

Eerder dit jaar, in juni, werd er een honderdtal politieke gevangenen vrijgelaten. Een toegeving van de overheid, zo leek het. Maar met de amnestiewet die de regering als voorwaarde stelde om deze mensen vrij te laten, dekte de overheid vooral zichzelf en de politie in tegen mogelijke aanklachten.  “De vrouwen die zijn vrijgelaten, vertellen verhalen van misbruik en onmenselijke behandeling tijdens hun gevangenschap. Maar door de wet kunnen ze nu geen klacht neerleggen,” getuigt S. “Ze zijn fysiek vrij, maar mentaal ligt het veel ingewikkelder. Sommige vrijgelaten vrouwen pleegden zelfmoord omdat het allemaal te veel werd.”

Bekijk hieronder een fragment (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Daarnaast is er nog steeds sprake van executies, die zich nu ook hebben verplaatst naar het platteland. “Medardo Mairena, vertegenwoordiger van de boeren en tegenstander van de regering, werd ook recent vrijgelaten. Hij rapporteerde sinds april vorig jaar 55 moorden van boeren die zich tegen de regering gekant hadden. Je wordt vrijgelaten, maar daar eindigt het niet,” besluit S.

EU dreigt met sancties

De Europese Unie dreigt nu met individuele maatregelen tegen vertegenwoordigers van het regime van president Daniel Ortega. De Europese ministers van Binnenlandse Zaken keurden vorige week een juridisch kader goed dat dit mogelijk moet maken. Het gaat om sancties zoals een reisverbod of het blokkeren van activa voor mensen of organisaties die de mensenrechten schenden. De maatregelen kunnen ingezet worden als de situatie in Nicaragua verslechtert.  “Sinds het begin van de protesten is de situatie op het gebied van mensenrechten zorgwekkend,” stellen de Europese ministers.

Lisanne Corijn maakte samen met Bram Van Roy de reportage Outspoken. Daarin laat ze nog meer vrouwen aan het woord. Bekijk hier de volledige reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen