Videospeler inladen...

"Win extra vakantie als je een griepprik neemt": te weinig werknemers in de zorgsector laten zich inenten

Amper 6 op de 10 personeelsleden in de Vlaamse zorgsector laten zich inenten tegen griep. Bij het personeel van ziekenhuizen ligt dat aantal nog lager. Nochtans wil de Vlaamse overheid dat tegen volgend jaar 80 procent van al dat personeel een jaarlijkse prik gaat halen. Om het personeel aan te moedigen organiseren zorgbedrijven campagnes en zelfs tombola's.

Het griepseizoen komt op gang en dus trekken heel wat mensen naar de dokter voor een griepprik. In sommige bedrijven kunnen werknemers zich gewoon op het werk laten vaccineren. En voor wie in een woonzorgcentrum of ziekenhuis werkt, is griepvaccinatie zelfs ten zeerste aan te raden. Als zorgpersoneel loop je niet alleen een groter risico om griep te krijgen, maar ook om patiënten en bewoners te besmetten, voor wie griep levensbedreigend kan zijn.

Daarom overtuigen woonzorgcentra en ziekenhuizen zo veel mogelijk personeel om zich te laten vaccineren. Maar de bereidheid is niet overal even groot. Uit schattingen blijkt dat vorig jaar zo'n 6 op de 10 werknemers uit de zorgsector zich liet vaccineren tegen griep. Bij ziekenhuispersoneel zou bijna de helft zich niet jaarlijks laten vaccineren. Nochtans streeft de Vlaamse overheid naar een vaccinatiegraad van 80 procent tegen 2020.

Extra vakantie

Sommige zorgbedrijven gaan ver om hun personeel over de streep te krijgen. Bij zorgbedrijf Motena in Roeselare wordt onder het personeel dat zich laat inenten zelfs een aantrekkelijke prijs verloot: 5 extra verlofdagen. Tenminste: als 70 procent van het personeel zich laat inenten. Anders gaat de tombola niet door.

"Zo'n prijs uitreiken is voor ons wel een meerkost, maar je krijgt er veel voordelen voor terug," zegt voorzitter Bart Wenes. "Ons personeel zal minder vaak afwezig zijn door ziekte, en het besmettingsgevaar naar onze bewoners toe wordt kleiner."

Mensen denken snel dat zij de griep wel niet zullen krijgen. Of ze vragen zich af of dat vaccin wel werkt

Lode Godderis, professor arbeidsgeneeskunde (KUL)

Vooroordelen en misverstanden

Volgens professor arbeidsgeneeskunde Lode Godderis (KUL) bestaan er -zelfs bij het zorgpersoneel- nog veel vooroordelen en misverstanden over het griepvaccin."Mensen denken dat ze geen griep  zullen krijgen, omdat ze die al lang niet meer gekregen hebben. Of ze vragen zich af of het vaccin wel effect heeft. Of ze beseffen niet goed dat dit niet alleen over henzelf gaat, maar ook over de patiënten en bewoners die zij kunnen besmetten."

Volgens Godderis is het zinvol om het vaccin naar het personeel toe te brengen, zodat ze er niet voor naar de dokter moeten. Ook leidinggevenden die het goede voorbeeld geven, kunnen mensen overtuigen. "En natuurlijk ook informatiecampagnes. Dankzij die campagnes stijgt de vaccinatiegraad al enkele jaren."

Een prik bij de apotheker?

Volgens de Koninklijke Academie voor Geneeskunde kan de vaccinatiegraad nog naar omhoog als de apothekers zélf griepprikken kunnen geven. Dat zegt de Academie in een nieuw, officieel advies. Nu mogen alleen dokters, verpleegkundigen en vroedvrouwen zo'n griepvaccin geven. Maar als apothekers dat ook zouden mogen, zou dat volgens de Academie efficiënter zijn én goed voor de volksgezondheid. Want dan zouden meer mensen zich laten vaccineren, vooral in de meest kwetsbare groepen zoals ouderen.

De Algemeen Pharmaceutische Bond is alvast gewonnen voor het idee. "Je kan bij een apotheker terecht zonder afspraak," zegt Lieven Zwaenepoel. "Je hoeft dan niet eerst naar de dokter voor een voorschrift, dan naar de apotheek voor het vaccin zelf, en dan opnieuw naar de dokter voor een prik. In veel landen gebeurt het al dat apothekers zelf vaccineren, en dat heeft een gunstig effect op de vaccinatiegraad."

Of het ooit zover komt, is nog maar de vraag, want daarvoor moet de wet aangepast worden. "Maar met dit nieuwe advies hebben we een goede grond om daarover te discussiëren, " zegt Zwaenepoel.

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier: 

Videospeler inladen...

Meest gelezen