©2018 Alex Quesada

Klimaattop in Ghana (Afrika): burgemeesters, jongeren, bedrijven en vrouwen slaan de handen in elkaar

Drie dagen lang vergaderen Afrikaanse bedrijfsleiders, vrouwen, jongeren, boeren, NGO's, vakbonden en lokale besturen in de Ghanese hoofdstad over hoe ze de gevolgen van de klimaatopwarming kunnen beheersen en zorg kunnen dragen voor het milieu.  Het is de tweede klimaattop van de vereniging Climate Chance. Een kans om op kleine schaal te slagen waar overheden falen, zeker in Afrika, waar de gevolgen veel erger zijn dan de oorzaken. 

Afrika draagt de zwaarste last van de opwarming van de aarde. Zelf stoot het continent nauwelijks CO2 uit, maar telt zeven van de tien meest bedreigde landen ter wereld.  Afrika heeft enorme mogelijkheden op het vlak van hernieuwbare energie, maar  tegelijk hebben 600 miljoen Afrikanen geen toegang tot electriciteit of worden ze - zoals in Zimbabwe en Zuid-Afrika - dagelijks geplaagd door grote stroompannes. Het glas is halfleeg maar ook halfvol, denkt Climate Chance, de organisator van de Afrikaanse klimaattop van middenveldsorganisaties, bedrijven en lokale besturen. Ze hebben ook al hun eigen Greta Thunberg...

De Climate Chance Associatie werd vier jaar geleden opgericht. Maar dit is nog maar de tweede top in Afrika. Het is vooral de bedoeling om te netwerken en ideeën op te doen, maar ook om de actieplannen van de vorige top in Abidjan in 2018 te evalueren en voort te zetten. Bij de belangrijkste gespreksthema's zijn landbouw en ontbossing, duurzame stadsontwikkeling en mobiliteit en toegang tot efficiënte energie. 

Het voordeel van deze top is dat ze een aantal spelers groepeert die de klimaatopwarming aan den lijve ondervinden: vrouwen, landbouwers, jongeren, inheemse volkeren en vakbonden... Zij zijn meestal niet of te weinig betrokken bij de grote beslissingen en daarom krijgen ze op deze top een stem. Ook lokale besturen uit Sub Sahara Afrika hebben zich verenigd in een burgemeestersconvenant. Ze zijn op hun beurt lid van een globale samenwerking van burgemeesters voor klimaat en energie. Er is ook een interactieve kaart met informatie over plaatselijke initiatieven. 

Kleine schaal, dicht bij de burgers

Ghana zelf heeft een aantal goede voorbeelden. Zelf was VRTNWS in 2017 in de hoofdstad Accra. We zagen er initiatieven van studenten en een plaatselijke organisatie voor afvalverwerking. 

Maar er zijn nog tientallen andere projecten van en voor plaatselijke gemeenschappen, leer je wanneer je de interactieve kaart bezoekt. Zo kunnen boeren in Djékoto, in het zuiden van Togo, door een pompensysteem op een duurzame manier aan watervoorziening en aan biolandbouw doen. Het voordeel, zeggen de boeren, is dat ze zelf verantwoordelijk zijn en blijven voor het project en dat verhoogt de slaagkansen. 

Als we willen vermijden dat de aarde opbrandt, moeten we acties ondernemen, elk van ons, op ons niveau.  

Youssouf Nicolas Djibo, burgemeester Bouaké, Ivoorkust

Sommige projecten lukken, anderen zitten nog in een opstartfase omdat er niet genoeg middelen voorhanden zijn.  De toegang tot klimaatfinanciering is dan ook een belangrijk punt op de top die drie dagen heeft geduurd en vandaag afsluit met een slotvergadering . 

AFP or licensors

Meest gelezen