Videospeler inladen...

Kringwinkels vragen extra geld aan regering-Jambon: "Wij hebben werk voor 2.000 mensen"

Opnieuw noteerden de 145 Vlaamse Kringwinkels samen een recordomzet. Werk is er dus genoeg. Uit een rondvraag bij de verkooppunten blijkt dat ze samen zowat 2.000 extra mensen kunnen gebruiken. De grote vraag is nu of de Vlaamse overheid daar het geld voor wil en kan vrijmaken.

Morgen is het de jaarlijkse Dag van de Kringwinkel en de tweedehandsshops hebben best wel wat te vieren. In 2018 (her)verkochten de Kringwinkels 55,5 miljoen euro aan gebruikte spullen, opnieuw een record. Er kwam 83.338 ton aan goederen binnen. Bijna de helft ervan (43 procent, 35.440 ton) werd weer aan de man gebracht.

Fans van de circulaire economie - in dit geval hergebruik van spullen - kunnen dat succes ongetwijfeld smaken. Maar de Kringwinkels zijn ook een goed voorbeeld van sociale tewerkstelling: er zijn 5.400 mensen aan de slag. Velen van hen zijn mensen die elders moeilijk werk vonden of lang werkloos waren. Via de Kringwinkels krijgen zij een opleiding en doen zij weer werkervaring op, waarmee ze op de reguliere arbeidsmarkt aan de slag kunnen.

Extra arbeidsplaatsen

Maar de groeicijfers hierboven hebben ook een keerzijde: er zijn nog veel meer werknemers nodig om de stroom aan binnenkomende en uitgaande spullen te bolwerken. En de vraag groeit alleen maar, zegt directeur Eva Verraes. "Wij hebben werk te over en kunnen 2.000 langdurig werkzoekenden een zinvolle job geven."

Alleen kunnen de winkels niet zomaar extra mensen aannemen: het geld daarvoor is afkomstig van de Vlaamse overheid en dat is natuurlijk niet onbeperkt. De Kringwinkels vragen de Vlaamse regering daarom al jaren om het aantal arbeidsplaatsen op te trekken. Ze hebben berekend dat daarvoor 48 miljoen euro extra nodig is.

Maar daar staat iets tegenover, argumenteren ze. "De Kringwinkels reiken de Vlaamse Regering de hand om samen de werkzaamheidsgraad op te trekken naar 80 procent", verwijzen ze naar een van de belangrijkste doelstellingen in het regeerakkoord. "De Vlaamse overheid – en bij uitbreiding de hele maatschappij – heeft er alleen maar bij te winnen. Los van de milieuwinst door meer hergebruik, betekenen deze extra arbeidsplaatsen minder werkloosheidsuitkeringen, aangezien de maatschappelijke kost maar half zo groot is." 

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen