Videospeler inladen...

Half miljoen manifestanten stappen vreedzaam mee in mars in Barcelona, onrust bij nevenbetoging

Van over heel Catalonië zijn gisteren mensen opgestapt in de richting van Barcelona. Volgens de politie waren ze met meer dan een half miljoen. Het was een protest tegen de gevangenisstraffen voor negen voormalige Catalaanse leiders, wegens hun rol in het onafhankelijkheidsreferendum van twee jaar geleden. Sinds het vonnis, vorige maandag door het Spaanse Hooggerechtshof, is het erg onrustig in Catalonië. Bij confrontaties tussen relschoppers en de politie zijn vannacht 41 gewonden gevallen. Zeker 15 mensen zijn opgepakt.

Volgens de politie waren ze vandaag met meer dan een half miljoen: de manifestanten uit verschillende steden in Catalonië die richting Barcelona zijn gestapt.

De demonstranten noemen de veroordeling van hun politici een schande. Ze moeten onmiddellijk worden vrijgelaten, zo stond op spandoeken die de manifestanten droegen, en het was ook te horen in de spreekkoren. Net zoals er voortdurend 'Onafhankelijkheid voor Catalonië' werd geroepen. (lees voort onder de foto)

AFP or licensors

De celstraffen tot wel 13 jaar zijn als een kaakslag overgekomen bij veel Catalanen, al hadden de beklaagden nog veel meer kunnen krijgen. Dag in dag uit is er deze week betoogd, en regelmatig kwam het daarbij tot zware incidenten.

Er wordt gesproken van het ergste geweld in Spanje in tientallen jaren tijd. De Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska heeft ermee gedreigd om de onruststokers zwaar aan te pakken.  (lees voort onder de video)

Bekijk hier de mensenmassa gezien vanuit de lucht:

Videospeler inladen...

VRT NWS-verslaggever André Vermeulen stelde in Barcelona vast dat de manifestatie vreedzaam is verlopen. De optocht is wel vroegtijdig afgebroken, omdat er rellen waren op een andere plek in Barcelona. 

Jonge manifestanten hadden barricades opgeworpen en brandjes gesticht. De politie gebruikte traangas en rubberkogels om ze uiteen te jagen. De hevigste confrontaties in de vooravond waren aan de gang bij de kantoren van de nationale politie in Barcelona. Later op de avond verspreidden de amokmakers zich over heel de stad. "Het protest neemt zeker niet af in de stad", zegt André Vermeulen in Barcelona.

Bij de confrontatie tussen de betogers en de ordediensten vielen 41 gewonden, onder wie ook journalisten en politiemensen. Zeker 15 mensen werden opgepakt.

Bekijk het verslag van André Vermeulen uit "Het Journaal" hier en lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

Onze verslaggever merkt op dat het gaat om een aparte betoging, van studenten die al drie dagen aan het staken zijn, “het radicalere deel van de beweging voor de onafhankelijkheid van Catalonië”. 

(lees voort onder de foto)

AFP or licensors

In de nacht van donderdag op vrijdag werd ook al op diverse plaatsen in Barcelona brandgesticht door radicale betogers. Er waren ook confrontaties tussen extreemrechtse manifestanten die gekant zijn tegen het onafhankelijkheidsstreven van Catalonië, en linkse separatisten. In enkele dagen tijd werd er voor zowat één miljoen euro schade aangericht. De politie heeft al honderd arrestaties verricht.

Algemene staking

De mars op Barcelona van vandaag ging gepaard met een algemene staking in Catalonië. Daardoor lag een groot deel van het vliegverkeer stil, en ook bij de spoorwegen waren er onderbrekingen.

In Barcelona hadden manifestanten een twintigtal wegen geblokkeerd, ook de toegangsweg naar de luchthaven. In het toeristische centrum van de stad werd de beroemde kathedraal Sagrada Familia omsingeld door betogers.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen