Voor het eerst een Europese "Most-Wanted"-lijst met vrouwelijke criminelen en er is een Belgische bij 

Europol lanceert een nieuwe "Most-Wanted"-lijst met voornamelijk vrouwelijke criminelen. De lijst kadert in de campagne "Crime has no gender". Daarmee wil de Europese politiedienst benadrukken dat criminelen niet altijd mannen zijn. Op de lijst staat ook een Belgische vrouw: Hilde Van Acker uit Sint-Niklaas. Zij werd in 2011 bij verstek veroordeeld voor de moord op een Britse zakenman. 

Europol, het samenwerkingsverband van Europese politiediensten, heeft vandaag een nieuwe campagne gelanceerd "Crime has no gender". In het kader van die campagne selecteerden verschillende EU-lidstaten één van hun meest gezochte voortvluchtige criminelen. Het eindresultaat is een interactieve website met 21 criminelen, van wie er 18 vrouw zijn. De campagne is uniek omdat de vrouwen voor het eerst in de meerderheid zijn. En daar hoort volgens Europol een speciale website bij met 21 maskers.  Wie op zo’n masker klikt, belandt op een pagina van een voortvluchtige. Vervolgens verschijnt het verhaal van de gezochte crimineel in verschillende stappen. Bij elke stap verliest de dader een deel van zijn - of wellicht: haar - masker. 

Europol wil hiermee aantonen dat misdrijven gepleegd door vrouwen vaak even ernstig zijn als die van mannen. De criminelen op de lijst worden dan ook gezocht voor zaken die niet min zijn. Het gaat onder andere om moord, mensenhandel en drugsfeiten. "De bedoeling is om te benadrukken dat er ook diversiteit en genderbalans is in criminaliteit", zegt Tine Hollevoet van Europol. 

De bedoeling is om te benadrukken dat er ook diversiteit en genderbalans is in criminaliteit
Tine Hollevoet

"In het verleden is veel onderzoek gedaan naar hoe geslacht een rol speelt in de criminaliteit. Maar bij de meerderheid van die studies lag de focus op het geslacht van het slachtoffer, en minder vaak op dat van de dader." Volgens Europol is het aantal vrouwen dat zich bezighoudt met criminele activiteiten toegenomen, zij het in een trager tempo dan mannen. Mogelijke verklaringen zouden de technologische vooruitgang en de veranderde sociale normen zijn. 

Effectieve aanpak

"Het doel is om zoveel mogelijk bezoekers aan te trekken. De ervaring leert ons dat hoe meer mensen de voortvluchtige criminelen te zien krijgen, hoe groter de kans is om de gezochte persoon te lokaliseren en te arresteren." En dat blijkt een effectieve aanpak te zijn. Sinds de Europese "Most-Wanted"-lijst in 2016 werd gelanceerd (zie hieronder), zijn er al 69 criminelen die op de website stonden gearresteerd. "In minstens 21 gevallen was dit te danken aan informatie die via de website van het grote publiek werd ontvangen."

(Lees verder onder de foto)

Belgische vrouw

Er staat ook een Belgische vrouw op de lijst.  Het gaat om Hilde Van Acker uit Sint-Niklaas. Zij is al sinds 1996 spoorloos nadat ze samen met haar vriend Jean-Claude LaCote een Britse zakenman heeft vermoord in De Haan. Hij werd door het koppel afgemaakt met 2 kogels in de nek. Zijn lichaam werd achtergelaten in de Staatsbossen in De Haan.

LaCote en Van Acker zaten even vast voor de feiten, maar werden vrijgelaten bij gebrek aan bewijzen. Meteen daarna vluchtten ze naar Zuid-Afrika, waar ze vermoedelijk nu ondergedoken leven. In 2011 werden de twee nog veroordeeld tot levenslang. Sinds dan staan de twee ook op de Belgische "Most-Wanted"-lijst van het FAST-team van de federale politie. 

Wat is een "Most-Wanted"-lijst?

Naast de "Crime has no gender"-campagne, heeft Europol ook nog een algemene "Most-Wanted"-lijst, die al sinds 2016 bestaat. Via een website worden de meest gezochte criminelen in Europa opgelijst. Het gaat steeds om personen die veroordeeld of aangeklaagd zijn voor een ernstig misdrijf zoals moord, kindermisbruik, gewapende overvallen of terrorisme. Iedereen kan via de website tips geven over de voortvluchtige criminelen. Dat kan zelfs anoniem gebeuren.

Bij sommige criminelen wordt er zelfs een beloning uitgereikt voor de gouden tip die leidt tot hun arrestatie. Zo staat ook de Nederlandse crimineel Ridouan Taghi op de lijst. Hij wordt vervolgd in het strafproces "Marengo" rond de zogenoemde mocromaffia. In september nog werd de advocaat van de kroongetuige neergeschoten op straat. De gouden tip die leidt tot de arrestatie van Taghi levert 100.000 euro op. 

Meest gelezen