Nieuwe info, maar vooral veel vragen over afgezonderd gezin in Nederland: "Niet zeker dat de kinderen van de vader zijn"

In Nederland zit de politie nog altijd met veel vragen in het onderzoek naar het gezin dat 9 jaar afgezonderd op een boerderij in Ruinerwold woonde. Dat zegt Janny Knol, de plaatsvervangende politiechef van de regio Noord-Nederland, in het programma "Pauw". Daarin gaf ze ook enkele nieuwe details vrij.

Er is nog altijd veel onduidelijkheid rond het Nederlands gezin dat 9 jaar lang ondergedoken op een boerderij in Ruinerwold zou hebben geleefd. Al die tijd zouden de kinderen geen contact met de buitenwereld hebben gehad. Volgens de politie is het onderzoek nog in volle gang. Gisteren werd de plaatsvervangend politiechef voor de regio Noord-Nederland, Janny Knol, uitgenodigd in het Nederlandse tv-programma "Pauw" om meer uitleg te geven rond de mysterieuze zaak.

Terrein afgesloten van de buitenwereld

Knol gaf meer informatie over het huis en de verborgen ruimte waar het gezin werd gevonden."In de boerderij was een afgesloten ruimte. Daar was in elk geval genoeg ruimte voor de 6 kinderen." De politie gaat de komende dagen het pand zorgvuldig onderzoeken om meer te weten te komen over de leefomstandigheden van het gezin.

We hebben nog maar zeer beperkt met de kinderen gesproken en het is nog voortdurend zoeken wat er nu gaande is

Janny Knol, plaatsvervangend politiechef voor de regio Noord-Nederland

Politiechef Knol zegt ook dat de kinderen zich wellicht buiten het huis konden begeven, maar ze zouden nooit buiten het terrein zijn gegaan: "Inmiddels hebben we met de kinderen gesproken en daaruit blijkt wel dat er ook momenten zijn geweest dat ze naar buiten zijn geweest, weliswaar op het terrein dat is afgeschermd van de buitenwereld."

Dan is er ook nog de situatie rond de oudste zoon van het gezin. Hij zou een Facebookprofiel hebben gehad. Op die manier stond hij wel nog in contact met de buitenwereld. Volgens politiechef Knol zou dat contact pas aan het begin van dit jaar begonnen zijn. "Het is niet zo dat hij zich al jaren op sociale media bevond", aldus Knol.

Complexe zaak

Voor de politie is het onderzoek bijzonder complex en daarom willen ze het voorzichtig aanpakken."Eerlijk gezegd is het voor ons een bijzondere situatie waar we de afgelopen dagen hulp bij hebben gevraagd. We hebben nog maar zeer beperkt met de kinderen gesproken en het is voortdurend zoeken wat er nu gaande is," zegt Knol. "De kinderen komen ook uit een situatie waar hun manier van leven wellicht normaal lijkt."

Het is ook onduidelijk waar de kinderen geboren zijn en wat hun precieze leeftijd is. Dat komt omdat de kinderen nooit zijn ingeschreven en geen identiteitsbewijzen hebben. Waar de politie wel vanuit gaat, is dat het gezin pas in 2009 naar de boerderij in Ruinerwold is verhuisd. Daarvoor moeten ze dus ergens anders hebben gewoond.

De kinderen komen ook uit een situatie waar hun manier van leven wellicht normaal lijkt

Janny Knol, plaatsvervangend politiechef voor de regio Noord-Nederland

Verder wordt er nog getwijfeld of de kinderen en de vader een gezin vormen. "We hebben het idee dat dit de kinderen zijn van de vader, maar dat moet dus ook nog worden vastgesteld. Het is wel iets dat de kinderen zo benoemen, maar uiteindelijk weten we dit ook niet zeker," aldus Knol.

Aangehouden vader

De 67-jarige vader van het gezin is gisteren opgepakt op verdenking van vrijheidsberoving en mishandeling van de kinderen. Eerder was ook al een Oostenrijkse man opgepakt die de boerderij huurde waar het gezin woonde.

Verder onderzoek moet nog uitmaken in welke mate de kinderen mishandeld zijn geweest. "De reden voor de aanhouding is wat wij er als politie aantreffen en kunnen duiden," zegt politiechef Knol. De aanhouding van de vader zou een grote indruk hebben gemaakt op de kinderen.

Van de vader was al geweten dat hij een tijdje geleden een hersenbloeding had. Maar de politiechef sluit niet uit dat de vader daarna nog altijd gezag kon uitoefenen op de kinderen. "Op een of andere manier was er iets gaande tussen de vader en de kinderen", aldus politiechef Knol. Het is nog steeds de vraag in welke mate de kinderen zich vrij naar buiten konden begeven. Daarnaast speelt ook het verleden van de vader mee, hij is ooit nog lid geweest van de Moonsekte.

Eerder onderzoek van leerplichtambtenaar

Vandaag raakte ook bekend dat een leerplichtambtenaar van de gemeente Zwartewaterland in het verleden een onderzoek heeft gedaan naar de situatie bij het Nederlandse gezin. Volgens burgemeester Eddy Bilder bleek uit dat onderzoek dat de situatie van het gezin in orde was en geen aanleiding vormde om in te grijpen.

Het Nederlands gezin zou dus nog in Zwartewaterland hebben gewoond voor ze naar Ruinerwold zijn verhuisd. Overigens lijkt het waarschijnlijk dat de kinderen toen ook niet over identiteitspapieren beschikten.

Meest gelezen