"Nooit gedacht dat "Unpretty" een inspiratiebron zou zijn voor zoveel jonge meisjes"

"Ik zal nooit vergeten dat we ooit miljonairs waren, althans voor 15 minuten." Geld werd er alvast veel verdiend in de 2e helft van de jaren 90, toen de Amerikaanse R&B-groep TLC wereldwijd de hitparades domineerde. Hun albums "CrazySexyCool", met de hits "Creep" en "Waterfalls", en "FanMail", met de hits "No scrubs" en "Unpretty", verkochten als zoete broodjes. Vooral "Unpretty", met een duidelijke boodschap jezelf te aanvaarden zoals je bent - "At the end of the day I have myself to blame" -, groeide uit tot een heus feministisch strijdlied. Ook in Vlaanderen was het nummer 20 jaar geleden in de hitparade terug te vinden.

TLC bestond uit Tionne 'T-Boz' Watkins, Lisa 'Left Eye' Lopez (die in 2002 in een auto-ongeval om het leven kwam) en Rozonda 'Chilli' Thomas. Uiteindelijk zou de groep meerdere MTV Video Music Awards en Grammy Awards winnen. "Unpretty", dat de hoogste positie in de Amerikaanse hitparade wist te bereiken, werd in 2000 alvast genomineerd voor een Grammy Award in de categorie "Song of the year".

AP1995

Het was T-Boz die met het idee kwam om over jezelf aanvaarden een nummer te maken: "Nadat ik enige tijd doorgebracht had in het ziekenhuis (T-Boz kreeg als kind de diagnose te horen dat ze de sikkelcelziekte, een vorm van erfelijke bloedarmoede, heeft, red), voelde ik me niet zo goed,. Ik voelde me ellendig en zwak, omdat ik veel gewicht verloren was. Mijn vriendje wilde op stap gaan, terwijl ik het gevoel had dat ik hem niet zou moeten vragen om bij mij te blijven. Die situatie bracht me ertoe om een gedicht te schrijven." (Entertainment Weekly, juni 2017)

"Ik begreep niets van de ziekte die ik had, maar kinderen op school lieten niet na dingen te zeggen als: "Hé jij zieke, jij gaat sterven!" Dat was zo gemeen. Gelukkig had ik een dikke huid, daar had mijn moeder voor gezorgd. Toch waren er momenten dat ik met die dingen anders omging dan zij me geleerd had. En dat ik toch in een diepe put geraakte. Beseffende dat er opnieuw een weg terug naar boven is. Dat je je problemen zelf kan overwinnen." (Rookie Mag, januari 2015)

Chilli: "Mensen zijn nu eenmaal wie ze zijn, je moet verder kijken dan iemands uiterlijk. Het is iemands karakter dat het belangrijkst is. Zie jezelf dus voldoende graag genoeg om als persoon te evolueren." (Rookie Mag)

T-Boz: "Er werd me als kind verteld dat ik nooit oud zou worden, dat ik nooit kinderen zou hebben. Ik wilde me niet door die negatieve spiraal laten leiden. Die houding wilde ik anderen via mijn muziek meegeven: voel je goed zoals je bent." (Rookie Mag)

AP

"Dallas (Austin, muziekproducer, red) heeft dat gedicht dan in een lied verwerkt. Ik besefte op dat moment nog niet dat er zoveel mensen zijn die hetzelfde voelden als ik op dat moment. Het lied werd uiteindelijk een inspiratiebron voor veel jonge meisjes." (Entertainment Weekly)

Dallas Austin: "Nadat ik het gedicht gelezen had, ben ik naar mijn keyboard gestapt en heb ik mijn gitaar vastgenomen om melodieën te spelen die de tekst aanvulden. Ik wilde in ieder geval niet dat het geheel agressief klonk. Het moest vriendelijk blijven, ook al ging het lied over allerlei dingen aan je lichaam waarover je niet tevreden bent. Ik vond dat het  nummer opmerkelijker zou zijn als ik de boodschap op een liefdevolle manier zou overbrengen." (Billboard, januari 2000)

T-Boz: "Nee, Ik zou ons niet omschrijven als feministen. Beschouw ons liever als een beetje rebels. Drie sterke karakters die een groep vormen. Dit nummer past wellicht in de feministische hoek, maar zo heb ik ons althans nooit beschouwd. We zijn eerder vrouwen met een uitgesproken, duidelijke mening die niet bang zijn voor zichzelf op te komen en zichzelf te respecteren. Als het nodig is, geven we iemand zelfs een schop onder zijn kont. We laten ons in iedere geval niet doen." (Spin, februari 2015)

Chilli: "Ik heb altijd gezegd dat we lichtgewicht-feministes zijn." (Spin)

Dat etiket van 'feminisme' kreeg het trio onder meer dankzij deze hit uit 1999, ondersteund door een opmerkelijke video:

Meest gelezen