Ook Sammy Mahdi wil CD&V-voorzitter worden: "Ik ben de vernieuwende kandidaat, het is 'do or die' voor onze partij"

Bij de Vlaamse christendemocraten van CD&V zijn er nu al vier kandidaten om Wouter Beke op te volgen als partijvoorzitter. De nieuwste kandidatuur is die van jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. Hij wil het roer omgooien na het zware verlies van de CD&V bij de verkiezingen van 26 mei, door de leden aan de basis van de partij meer te betrekken. Al moeten de middenveldorganisaties ook hun rol blijven spelen.

De CD&V heeft een elektroshock nodig, vindt Sammy Mahdi. "We staan op het punt dat het do or die is voor de partij. Dus is het belangrijk dat we daar iemand zetten die de vernieuwingsoperatie ambitieus wil invullen. Ik denk dat ik het voordeel heb om die vernieuwende kandidaat te zijn", klinkt het. 

Net als onder meer kandidaat-voorzitter Raf Terwingen wil Mahdi de leden meer gaan betrekken. "We moeten veel meer luisteren naar onze mensen, die veel kennis hebben van zaken en die geëngageerd zijn op lokaal niveau." Mahdi denkt er bijvoorbeeld aan om elk jaar partijcongressen te organiseren, "waarbij we de leden gaan betrekken in de inhoud die we gaan brengen".

En die inhoud moet duidelijker worden bepaald en gecommuniceerd dan in het verleden, vindt Sammy Mahdi. "Dan gaat het over onderwerpen als vereenzaming, combinatie werk-gezin, klimaat, migratie... We moeten de christendemocratie meer op de kaart zetten als ideologie. We moeten ervoor zorgen dat CD&V weer een merk is dat aanslaat bij de kiezer."

Daarnaast wil Mahdi als CD&V-voorzitter ook de band met het middenveld "herbekijken". Al moet dat middenveld, zoals de christelijke arbeidersbeweging, zijn rol blijven spelen, laat hij verstaan. "Maar er zijn ook veel nieuwe middenveldorganisaties. Tussen de overheid en het individu zijn er heel wat andere zaken zoals vrienden, familie en gemeenschappen. De oude en nieuwe middenveldorganisaties zijn van belang en moeten versterkt worden."

"Ik heb een katholieke moeder en een islamitische vader"

De moeder van Sammy Mahdi is katholiek, zijn vader is moslim. "Ik heb beiden meegekregen in mijn opvoeding", vertelt de kandidaat-voorzitter van de Vlaamse christendemocraten. "En dat staat net symbool voor de christendemocratie: geloven dat gemeenschappen met elkaar verbonden kunnen zijn. En dat mensen niet naast, maar met elkaar moeten leven."

Mahdi beschouwt zichzelf naar eigen zeggen eerder als agnost. "Al hoef ik mij niet uit te spreken over mijn persoonlijke geloofsovertuiging. Ik denk dat het voor mensen vooral aanvaardbaar is dat er iemand staat die gelooft in de christendemocratie."

Op maandag 18 november (of 6 december als er een tweede ronde nodig is) weten we wie de nieuwe CD&V-voorzitter wordt en dus Wouter Beke zal opvolgen. Tot nu toe stelden, naast Sammy Mahdi, ook Raf Terwingen, Vincent Van Peteghem en Katrien Partyka zich kandidaat. Naar alle verwachting zullen er nog een aantal kandidaten volgen. Ook de naam van Kris Declercq, de burgemeester van Roeselare, werd de voorbije dagen genoemd. Maar hij stelt zich geen kandidaat. "Mijn voorkeur is altijd geweest om burgemeester van Roeselare te blijven en mij verder in te zetten voor alle inwoners van onze mooie stad", laat hij weten op Facebook.

Meest gelezen