Alexander Dumarey

Podcast De Tijdschijf: Jan Eelen duikt in zijn platenkast en selecteert deze drie  nummers die over hier en nu gaan

Regisseur Jan Eelen heeft met een bende andere woestijnvissen de standaard voor kwaliteitstelevisie in Vlaanderen drastisch bijgesteld. Naar boven toe, mocht het niet duidelijk zijn. "Vaneigens", "In de gloria", "Het eiland", en recenter "De ronde", of "Callboys", de lijst is veel langer dan dat. In deze Tijdschijf schetst hij zijn leefwereld met de hulp van een Amerikaanse rapper, van de beroemdste boysband aller tijden, en van wat ie zelf een virtuoze muzikantengroep noemt. De tijdgeest die Jan Eelen oproept draait rond polarisatie, rond kleine helden en rond vakmanschap.

Luister hier naar De Tijdschijf van Jan Eelen

Alexander Dumarey

Als je dan toch de arrogantie hebt om te zeggen "hier, ik presenteer iets", dan moet je zorgen dat het goed is. 

 

We durfden het aan: een filmpje met Jan Eelen

Videospeler inladen...

De Jakkes playlist

Beetje moeilijk voor een podcast: de clip die Childish Gambino maakte van zijn This is America brengt nog veel meer dubbele bodems aan dan wat muziek en tekst al doen. Gelukkig kan je hier doorklikken. Meteen word je de 608-miljoenste medemens die dat deed.

Verrassend: de hippe regisseur Jan Eelen kiest een nummer dat drie jaar ouder is dan hijzelf: Penny Lane van The Beatles. Hieronder de videoclip, toen baanbrekend. Maar volgens mij leidt die alleen maar af van de boodschap in Penny Lane (dixit Eelen): gewone mensen zijn de ware helden in deze wereld.

Geen videoclip in de aanbieding, gelukkig wel een live uitvoering van Eelens derde keuze: Impossible Germany (Unlikely Japan), van Wilco. Nee, dat nummer gaat (waarschijnlijk) niet over wie fout zat in de oorlog. 

Alexander Dumarey

Volgende week

Volgende week komt Karel Van Eetvelt, CEO van Febelfin, de banksector. We zoeken naar een muzikale verklaring waarom hij dan toch geen kandidaat-voorzitter werd van CD&V.

Meest gelezen