Puigdemont biedt zich vrijwillig aan bij gerecht, beslissing over overlevering naar Spanje komt dichterbij

De voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft zich vrijwillig aangeboden aan het Belgische gerecht. Hij bracht een nacht in de cel door, maar is door de onderzoeksrechter vrijgelaten onder voorwaarden. Het gerecht moet nu beslissen wat er moet gebeuren met de vraag van Spanje om hem naar daar te brengen. Het land wil hem voor de rechtbank kunnen brengen omdat hij een referendum organiseerde in Catalonië over onafhankelijkheid. Volgens Spanje was dat illegaal.

Het is intussen al twee jaar geleden dat Carles Puigdemont vluchtte naar ons land, nadat hij een referendum organiseerde over onafhankelijkheid in Catalonië, waar hij toen minister-president was. De Spaanse regering pikte dat niet - een dergelijke referendum organiseren was illegaal klonk het - en wou hem oppakken. Maar Puigdemont vluchtte dus, naar ons land.

Het Spaanse gerecht heeft nu een Europees aanhoudingsbevel opgestuurd naar ons land. In mensentermen: Spanje vraagt om Puigdemont daar te krijgen, zodat hij berecht kan worden. Begin deze week heeft het Spaanse gerecht al 9 andere separatisten, waaronder enkele van zijn ministers, veroordeeld voor opruiing en misbruik van overheidsgeld. Ze kregen celstraffen tot 13 jaar.

Het Belgische gerecht moet zich nu buigen over dat Europees aanhoudingsbevel. De belangrijkste vraag die moet beantwoord worden, is of het misdrijf waarvoor Spanje Puigdemont wil berechten, ook bij ons strafbaar is. De onderzoeksrechter heeft het Spaanse verzoek in ieder geval niet meteen afgewezen, maar doorverwezen naar de raadkamer. Die zal een beslissing moet nemen.

Intussen houdt Puigdemont zich ter beschikking van het Belgische gerecht.  Hij bood zich gisteren aan en bracht een nacht in de cel door. Vanmorgen heeft de onderzoeksrechter hem dan vrijgelaten onder voorwaarden. Zo moet hij vast in ons land verblijven en moet toestemming vragen aan het gerecht als hij ons land wil verlaten. 

Bekijk hier hoe Carles Puigdemont de pers te woord stond in het Brusselse parketgebouw:

Videospeler inladen...

Meest gelezen