Copyright: 2008-2011 Marius Amarie

Roemeense goudschatten of Jeneverfeesten? Dit heeft het weekend voor u in petto

Op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

 

30 jaar jenever stoken in Hasselt

De Jeneverfeesten zijn al 30 jaar een begrip in en rond Hasselt. Het Hasseltse streekproduct vloeit dit jubileumweekend nog net iets rijkelijker, maar u kunt ook meer doen dan drinken. In het Jenevermuseum tonen glasblazers, kuipers en koperslagers uitzonderlijk hun vakmanschap, en er is een brocantemarkt. Hopelijk herinnert u het zich nog na dit weekend...

Bekijk hieronder hoe de Jeneverfeesten vorig jaar werden gevierd:

Videospeler inladen...

Gluren bij de (kunstige) buren

Het is weer dát weekend van het jaar: in West-Vlaanderen openen kunstenaar hun atelier voor "Buren bij kunstenaars". Het moment om nieuwe kunstenaars te leren kennen. Dit wordt de laatste West-Vlaamse editie, vanaf volgend jaar wordt "Buren bij kunstenaars" in heel Vlaanderen georganiseerd!

Bijzondere boswezens en bostheater

Een "mysterieus familiefestival over bijzondere boswezens", dat mag u dit weekend verwachten in het Prinsenbos in Grimbergen. Het bos wordt op stelten gezet en u mag voor 9 euro gezellig meedoen. Via deze link krijgt u een overzicht van de zowat 70 locatievoorstellingen

Kunstboeken kopen in Antwerpen

Voor de grootste kunstboekenbeurs van de Benelux moet u dit weekend in Antwerpen zijn. De "Antwerp academy art book fair" is zo'n beetje de Boekenbeurs voor kunstliefhebbers. Meer dan 120 verkopers staan u zaterdag vanaf 10 uur op te wachten in de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten van Antwerpen. Alleen al het gebouw maakt deze beurs de moeite waard, en de toegang is (anders dan bij de echte Boekenbeurs) gratis. 

Gratis expo's in Brussel!

Zowel in Etterbeek als in Schaarbeek kunt u gratis naar kunst gaan kijken. De gemeente Schaarbeek grasduint in de eigen gemeentelijke collectie, en toont het resultaat in het "Huis der kunsten". De expo "Who are you" focust op het portret door de eeuwen heen, met onder andere werk van Henri de Toulouse-Lautrec en Dirk Braeckman

Nog meer klinkende namen in Etterbeek, waar de jarige VUB trakteert met de tentoonstelling "JRSLM. Paradise lost again". De Vrije Universiteit van Brussel bestaat 50 jaar en vat die jaren en de bijhorende vragen samen in een expo met werk van grote kunstenaars zoals Michaël Borremans, Thierry De Cordier, Marcel Broodthaers, Rinus Van de Velde en vele, vele anderen. Van dinsdag tot zaterdag op verschillende locaties op de campus, telkens van 12 tot 18 uur. Gratis!

Tentoonstellingen openen...

Nog meer tentoonstellingen, om de keuze dit weekend nog net iets uitdagender te maken. In Tongeren kunt u Roemeense goudschatten bekijken, want de expo "Dacia felix" belicht de geschiedenis van Roemenië. Het Gallo-Romeins museum in Tongeren is daarmee onderdeel van het grote Europalia.

Vaders en grootvaders die sterke verhalen willen vertellen over hun legerdienst, kunnen vanaf dit weekend ook terecht in het Huis van Alijn in Gent. Daar opent een expo over die bijzondere tijd, door sommigen opgehemeld, door anderen vervloekt. Het museum raadt aan om de tentoonstelling te bezoeken samen met de oude legerkameraden. Om sterke verhalen op te rakelen over die keer dat je de gang mocht schoonmaken met een tandenborstel, bijvoorbeeld. Aah, wat een tijd.

... En tentoonstellingen sluiten

In het Waterkasteel van Moorsel loopt nog tot 3 november een opmerkelijke tentoonstelling over kant. Nee, loop nog niet weg, dit gaat over méér dan de kant waarvoor toeristen (te) veel geld betalen in Brugge.

In opdracht van Fernand Huts toont de Phoebus Foundation de rijke geschiedenis van kant en het mag zelfs af en toe een tikkeltje ondeugend, vandaar de titel "PiKANT". Vergaap je aan de schitterende collectie kunstwerken van de stichting en aan opmerkelijke kanten lingerie, maar weet dat u er deze laatste weekends niet alleen zult zijn. Op voorhand reserveren wordt aangeraden. Prettig weekend!

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen