Royals: een week vol staatsbezoeken met nu en dan pech, een kroon die bleef liggen en koninklijke puppy's

We brengen u elke zondag wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Het was een week tjokvol staatsbezoeken. William en Kate beleefden een wel heel erg turbulente vliegtuigreis in Pakistan, terwijl Willem-Alexander zelf achter de stuurknuppel zat naar India. Filip en Mathilde zochten het dichterbij in Luxemburg, maar hadden dan weer pech met een oldtimer en brandalarm. In het Britse parlement bleef de Imperial State Crown roerloos liggen op een kussentje naast de Queen en de Thai verwelkomden acht koninklijke puppy's.  

WWW of What William Wore in Pakistan

De Britse prins William en zijn vrouw Kate hebben een vijfdaags bezoek gebracht aan Pakistan (Azië). Het was het eerste Britse koninklijke bezoek aan het land in 13 jaar.  De veiligheidsmaatregelen waren erg strikt. De aanwezige pers was bewust niet op de hoogte gebracht van de exacte agenda van William en Kate. Bovendien vloog het paar met een vliegtuig van de Britse luchtmacht dat op een militaire basis landde, terwijl ze anders voor een commerciële vlucht kiezen. 

Zoals altijd werd de kledij van Kate van A tot Z geanalyseerd in de Britse kranten en op websites, maar verrassing: deze keer wist ook William in de gratie te vallen. Voor een feestelijke receptie in hoofdstad Islamabad werden beiden gebracht in een kleurrijke tuktuk (een gemotoriseerde driewieler). William had een traditionele en handgemaakte sherwani aangetrokken, een gewaad voor mannen dat tot de knie reikt (met daaronder een broek) en dat wordt gedragen bij plechtige gelegenheden of huwelijken. William bestelde zijn turquoise outfit bij de Pakistaanse ontwerper Nauman Arfeen die achteraf trots tweette.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

William en Kate wilden in Pakistan ook de klimaatverandering onder de loep nemen, hoe lokale gemeenschappen daar juist mee omgaan. Ze vlogen met de helikopter naar de bergen van Hindu Kush, aan de grens met Afghanistan, om met experts en inwoners de smeltende gletsjers te aanschouwen en te zien hoe overstromingen de huizen en akkers in de buurt hebben verwoest. De boeren dragen bitter weinig bij aan de klimaatverandering, maar ondervinden wel de grootste gevolgen.

"We zien wereldwijd dat jongeren betrokken raken. Het is fantastisch dat we samen kunnen komen voor een goed gesprek over wat we moeten doen. En we moeten dringend actie ondernemen. Anders dreigen we wat ons kostbaar is, te verliezen", vertelde de prins tijdens een gesprek aan de voet van de gletsjers. 

Terwijl broer prins Harry drie weken geleden nog in de voetstappen van hun moeder, prinses Diana liep (door een gedeeltelijk opgeruimd mijnenveld in Angola), deden William en Kate dat ook in Pakistan. Ze fleurden de dag op van enkele kinderen in het ziekenhuis van Lahore, dat dient als onderzoekscentrum voor kanker. Wijlen Diana bracht er in 1996 (foto onder) een bezoek en werd toen rondgeleid door dokter Aasim Yusuf. Hij leidde deze week William en Kate ook rond.

(archieffoto) Prinses Diana steekt een kankerpatiënt een hart onder de riem in 1996.

Tussendoor maakten William en Kate tijd voor patiënten en hun families. Ze sloegen een babbeltje met de 7-jarige Wafia en hielden op haar ziekenhuisbed een "theekransje".  Kate leefde zich helemaal in en zette zonder aarzelen een plastic prinsessenkroon op.

William en Kate deden hetzelfde als Diana op dezelfde locatie.

De terugreis van Lahore naar Islamabad verliep echter niet zoals gepland. Het koninklijke vliegtuig moest een zwaar onweer doorstaan en ondernam vruchteloos twee landingspogingen. De piloot vloog een uur lang in cirkels en keerde terug naar Lahore.

ITV-journalist Chris Ship die meereisde, zal zich de vlucht nog lang herinneren. "Weinigen onder ons hebben zulke turbulenties meegemaakt. Ik was nog nooit zo zenuwachtig", schreef hij op Twitter. Eenmaal veilig geland in Lahore, grapte William tegen de pers op de tarmac dat hij "oké was" en dat hij eigenlijk achter de stuurknuppel zat. William heeft een brevet van helikopterpiloot. 

Willem-Alexander vliegt zelf naar India

Niet alleen de Britten zaten in het buitenland, de Nederlandse koning Willem-Alexander en koningin Máxima waren op staatsbezoek (hun 18de trouwens al) in India. Willem-Alexander vloog zichzelf en zijn vrouw naar India. Hij zat als co-piloot in de cockpit van het regeringsvliegtuig, kwestie van zijn vlieguren op peil te houden. 

Bekijk hieronder de video (Willem-Alexander is de man met baard):

De koning vloog 21 jaar lang in alle anonimiteit voor de Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM.  Hij bestuurde twee keer per maand een zogenoemde Cityhopper, in 2017 stapte hij over naar een Boeing 737 waarvoor hij opnieuw in de studieboeken moest duiken. 

Je kan je problemen van de grond niet meenemen naar boven

Willem-Alexander over zijn hobby

Vliegen is voor Willem-Alexander zijn dagdagelijkse zorgen achterlaten. "Je hebt een vliegtuig, passagiers en een bemanning. Daar draag je verantwoordelijkheid voor. Je kan je problemen van de grond niet meenemen naar boven", aldus de koning over zijn hobby in De Telegraaf.

Willem-Alexander gebruikt nooit zijn naam op vluchten. Hij heet zijn passagiers door de intercom welkom "namens de kapitein en bemanning", hoewel een stewardess zich herinnert dat hij soms de naam "Van Buren" laat vallen, een bekende schuilnaam van de Nederlandse koninklijke familie. Als kroonprins schaatste Willem-Alexander de Elfstedentocht (1986) uit onder die naam. De koning beseft dat sommige mensen zijn stem wel eens herkennen. Niet dat dat enige opschudding veroorzaakt.

Haperende auto en brandalarm in Luxemburg

Ons koninklijke paar bracht deze week een staatsbezoek - en tegelijkertijd familiebezoek - aan het Groothertogdom Luxemburg, waar groothertog Henri een neef is van koning Filip.

FOTO staatsbanket, rij boven: groothertog Henri, koning Filip, erfgroothertog Guillaume. Rij onder: groothertogin Maria Teresa, koningin Mathilde en Stéphanie de Lannoy (de vrouw van Guillaume).

Koning Filip en koningin Mathilde trotseerden naast het druilerige weer best wat pech. Nadat Filip een krans had neergelegd bij het Luxemburgse Monument voor de Solidariteit haperde de oldtimer die ons koninklijke paar moest wegbrengen (zie video onder).

Tot enige hilariteit van Luxemburgs premier Xavier Bettel die rustig afwachtte. Wanneer de chauffeur er eindelijk met engelengeduld in slaagt om de auto te starten, weerklinkt luidop een "oef" én merkt Bettel op dat de Belgen "gelukkig met de trein zijn aangekomen". Filip en Mathilde namen met de helft van hun gezelschap immers de trein richting buurland Luxemburg, een rit van drie uur.   

Videospeler inladen...

Woensdag was het dan opnieuw prijs in Luxemburg tijdens een symposium over de ruimtevaart aan de Abdij van Neumünster. Op het moment dat Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) een toespraak houdt, moeten alle aanwezigen, inclusief groothertog Henri, koning Filip en koningin Mathilde de zaal verlaten.

Het brandalarm gaat af. Na tien minuten kan iedereen opnieuw de zaal in. Vals alarm gelukkig. Di Rupo zegt op het podium vervolgens dat het niet zijn bedoeling was "de zaal in vuur en vlam te zetten". 

Waarom de Queen "the crown" negeerde

De Queen heeft haar troonrede in het Britse parlement gehouden. Dit jaar koos koningin Elizabeth II ervoor om haar George VI-diadeem te dragen en niet de gebruikelijke keizerlijke staatskroon. Dat gebeurde sinds 1952 nog maar drie keer. De Imperial State Crown kwam wel in beeld, maar bleef netjes op een rood fluwelen kussen liggen op een tafeltje naast de Queen.

Het hof heeft geen specifieke reden gegeven, maar wellicht is de kroon te zwaar voor de intussen 93-jarige monarch. Sinds 2016 neemt Elizabeth ook de lift in plaats van de trappen in het Hogerhuis voor de troonrede. Ze blijft tot de dood onvermoeibaar haar job uitoefenen, maar maakt het zich fysiek - en dat is  volkomen begrijpbaar- makkelijker.   

De diadeem weegt een stuk lichter dan de staatskroon.
AFP

In een BBC-documentaire vorig jaar wist Elizabeth te vertellen dat de Imperial State Crown risico's inhoudt. "Je kan niet naar beneden kijken om je toespraak te lezen, anders breekt je nek. Er zijn dus nadelen bij kronen, maar ze zijn best belangrijk", aldus de Queen die naar verluidt als jonge vrouw thuis met de kroon oefende om haar evenwicht te kunnen bewaren.

De Imperial State Crown werd gemaakt voor de kroning van koning George VI in 1937, weegt 1,2 kilogram en is bezet met bijna 3.000 diamanten, 17 hemelsblauwe saffieren, 11 grasgroene smaragden en ongeveer 270 parels. 

Bekijk hier opnieuw de troonrede van de Queen ("Het Journaal"):

Videospeler inladen...

Puppy's verzekeren koninklijke bloedlijn

In Thailand is de verjaardag van de dood van koning Bhumibol herdacht met... acht nieuwe puppy's die afstammen van zijn lievelingshond Thong Daeng. Bhumibols zoon, huidig koning Rama X, gaf de toestemming om de stamboom voort te zetten.

Trouwe viervoeter Thong Daeng stierf vier jaar geleden en er werd op koninklijk bevel prompt sperma ingevroren van enkele nazaten. Met succes. Vijf puppy's werden in augustus geboren, de andere drie vorige maand. Met hun komst wil koning Rama X "de gedachte aan zijn vader en Thong Daeng levendig houden".

Dit zijn de puppy's officieel voorgesteld: 

Videospeler inladen...

Thong Daeng (vrij vertaald: "koper", naar de kleur van haar vacht), een voormalige zwerfhond, had in Thailand een bijna heilige status. Bhumibol vond de hond in 1998 op straat, waarna het dier een luxeleven mocht leiden op het paleis in Hua Hin. 

In 2002 wijdde Bhumibol een boek aan het teefje dat hem telkens vergezelde bij audiënties. In 2015 werd een man aangeklaagd nadat hij op het internet een cynische grap had gemaakt over Thong Daeng (foto onder). Lachen met de viervoeter van de Thaise koning staat gelijk aan majesteitsschennis. 

Koning Bhumibol en zijn hond Thong Daeng.
Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen