Videospeler inladen...

De eerste ruimtewandeling die enkel door vrouwen wordt uitgevoerd, is afgelopen

Voor de eerste keer ooit hebben twee vrouwelijke astronauten een zogenoemde "ruimtewandeling" gemaakt, zonder dat daar een mannelijke astronaut bij aanwezig is. Christina Koch en Jessica Meir hebben ongeveer 6 uur lang gewerkt aan de buitenkant van het internationaal ruimtestation ISS. De eerste vrouwelijke ruimtewandeling was al gepland in maart, maar werd toen afgeblazen, omdat er geen twee ruimtepakken in maatje "medium" aanwezig waren.

Christina Koch en Jessica Meir zullen de geschiedenis ingaan als de eerste twee vrouwen die een volledig vrouwelijke ruimtewandeling gemaakt hebben. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA noemt het "een mijlpaal in de geschiedenis".

Koch en Meir zijn deze middag begonnen aan hun ruimtewandeling en zullen een defect oplaadstation vervangen aan de buitenkant van het internationaal ruimtestation ISS. Daar wordt de energie van de zonnepanelen van het ISS opgeslagen op batterijen om het ruimtestation 's nachts van stroom te voorzien.

De werken hebben ongeveer 6 uur in beslag genomen, terwijl het ISS tegen 27.000 kilometer per uur rond de aarde bleef draaien, op zo'n 400 kilometer hoogte.

Meer vrouwen in de ruimte

Koch en Meir zijn niet de eerste vrouwen die zich in de ruimte wagen, maar voor het eerst hebben zij een wandeling gemaakt zonder dat daar een mannelijke astronaut bij aanwezig is. NASA was al een tijdje bezig om ook vrouwelijke astronauten meer kansen te geven. Zo is het de bedoeling dat er tegen 2024 voor het eerst ook een vrouw op de maan zal wandelen.

De eerste volledig vrouwelijke ruimtewandeling was al gepland in maart dit jaar, maar werd toen afgeblazen toen bleek dat er geen twee ruimtepakken beschikbaar waren in de juiste maat. De historische wandeling stond toen gepland op naam van Christina Koch, die vandaag een tweede kans krijgt, en van Anne McClain, die kort daarna moest terugkeren naar de aarde en nu dus vervangen is door Jessica Meir.

De eerste vrouw die ooit een ruimtewandeling mocht uitvoeren, was de Russische Svetlana Savitskaja, op 25 juli 1984. Tot vandaag hebben nog maar 14 vrouwen een wandeling in de ruimte gemaakt, maar dus steeds vergezeld door een mannelijke collega. In totaal zijn al 213 mannen op ruimtewandeling geweest.

Meest gelezen