Videospeler inladen...

Walter De Donder is vijfde kandidaat voor voorzitterschap van CD&V, "veel kandidaten is teken van goede wil"

De burgemeester van Affligem Walter De Donder heeft zich ook kandidaat gesteld voor het voorzitterschap van CD&V. De voorbije dagen deden de CD&V-jongerenvoorzitter Sammy Mahdi, de burgemeester van Maasmechelen Raf Terwingen, de burgemeester van De Pinte Vincent Van Peteghem en de burgemeester van Tienen Katrien Partyka hem dat voor. "Dat er veel kandidaten zijn, is een teken van veel engagement en goede wil", zegt De Donder in "De wereld vandaag".

Bij de Vlaamse christendemocraten van CD&V zijn er nu al vijf kandidaten om Wouter Beke op te volgen als partijvoorzitter. De nieuwste kandidatuur is die van de burgemeester van Affligem Walter De Donder.

Walter De Donder geniet bekendheid in Vlaanderen als acteur in de Studio 100-series "Kabouter Plop" en "Samson en Gert", waarin hij de burgemeester vertolkt.

De Donder is al enkele decennia politiek actief bij CD&V en werd in 2000 verkozen in de gemeenteraad van Affligem. In 2011 werd hij burgemeester in Affligem. Dat ambt bekleedt hij vandaag nog steeds. In het Vlaams parlement en in de Kamer raakte hij niet verkozen.

De Donder vindt dat CD&V "tegenstellingen (moet) overstijgen". "Ik ga aan de slag op de manier waarop ik als burgemeester te werk ga: door eerst goed te luisteren, door uit te leggen hoe de vork aan de steel zit, opnieuw te luisteren en door dan te beslissen. We gaan dit doen op straat en online, want de wereld staat niet stil. Ook op deze manier wil ik samen met onze leden onze partij dynamiseren", aldus De Donder.

Ik geef mezelf 20 procent kans op het voorzitterschap

Walter De Donder

Volgens De Donder is het groot aantal kandidaten voor het voorzitterschap van CD&V geen indicatie voor een grote verdeeldheid binnen de partij. "Ik denk het niet dat onze partij zich kapot zou maken omdat er zo veel kandidaten zijn. Het zal geen verkiezingsstrijd worden voor het voorzitterschap van CD&V. We zijn dat niet gewoon om daar een strijd van te maken. Ik zie door die vele kandidaturen heel veel engagement en veel goede wil. Dat is wat we nodig hebben. Ik denk dat diegenen die het niet halen de kandidaat die het haalt zullen steunen. Dat maakt niet uit", zegt Walter De Donder in "De wereld vandaag" op Radio 1.

De Donder geeft zichzelf voorlopig een kans van een op vijf. "De voorzittersverkiezing is een wedstrijd. Ik heb de gewoonte om als eerste over de meet te komen, maar als we met vijf kandidaten zijn, geef ik mezelf 20 procent kans", besluit De Donder.

Beluister het gesprek met Walter De Donder uit "De wereld vandaag" hier:

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen