Videospeler inladen...

Britse parlement dwingt premier Johnson uitstel brexit te vragen, Johnson: "Ik ga niet met EU onderhandelen"

Een meerderheid van de Britse parlementsleden heeft een amendement goedgekeurd dat premier Boris Johnson verplicht om uitstel van de brexit te vragen aan de EU. Tot een stemming over het brexitakkoord kwam het zelfs niet. In een eerste reactie zei premier Johnson echter dat hij geen uitstel wil omdat dat "slecht is voor het land". 

De Conservatieve premier Boris Johnson had vandaag het parlement willen laten stemmen over het aangepaste akkoord dat hij twee dagen geleden met de EU bereikt had over de brexit. 

Nog voor er daarover gestemd kon worden, werd er echter een amendement ingediend door sir Oliver Letwin, een vroegere minister die samen met andere Conservatieve parlementsleden onlangs uit de partij is gezet. Dat amendement is dus nu goedgekeurd met 322 tegen 306 stemmen. 

Dat grote verschil is deels te wijten aan de DUP (de Noord-Ierse protestanten) die voor het amendement stemden, niet uit sympathie, maar omdat ze tegen het brexitakkoord van Boris Johnson gekant zijn. Voor de regering van Boris Johnson is dat resultaat alleszins een erg vervelende nederlaag. 

Ik ga niet met de EU onderhandelen over uitstel en de wet verplicht mij daar ook niet toe

Premier Boris Johnson

Bekijk hier de stemming over het amendement:

Videospeler inladen...

In zijn reactie liet premier Johnson verstaan dat het geen zin heeft om vandaag nog te stemmen over het brexitakkoord en dat hij niet van plan is om uitstel te vragen, hoewel hij daar wettelijk toe verplicht is. Wel wil hij de volgende weken -zoals bepaald in het amendement- alle uitvoeringswetten voor de brexit door het parlement jagen om alsnog een brexit op 31 oktober mogelijk te maken, liefst met zijn akkoord.

De premier moet nu de wet uitvoeren. Hij kan het parlement niet langer chanteren met een no-dealbrexit

Labourleider Jeremy Corbyn

De oppositie was vlijmscherp voor Johnson en waarschuwde hem dat hij de wet dreigt te overtreden als hij geen uitstel aan de EU vraagt. Wettelijk moet dat voor middernacht onze tijd. Niet enkel is er vandaag niet gestemd over het brexitakkoord, er is bovendien een politiek probleem bijgekomen als Johnson geen uitstel vraagt. 

Bekijk hier de reactie van premier Johnson:

Videospeler inladen...

Wat hield dat bewuste amendement in?

Dat amendement werd ingediend door sir Oliver Letwin, een gewezen minister die samen met enkele collega's onlangs door Johnson uit de Conservatieve partij is gezet. Het is nogal ingewikkeld, maar is vooral bedoeld om te vermijden dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober alsnog met een no-deal uit de Europese Unie zou donderen. Dat zou kunnen als het parlement er de volgende weken niet in slaagt om bijbehorende wetten goed te keuren om de gevolgen van de brexit op te vangen.

Oliver Letwin wil de goedkeuring van het brexitakkoord afhankelijk maken van de goedkeuring van die andere wetten en dat kan vrijwel zeker niet voor 31 oktober, de afgesproken brexitdatum. Door de goedkeuring van het amendement is de stemming over het brexitakkoord vandaag dus afgeblazen, maar dat zou volgende week wel kunnen. John Bercow, de "Speaker" en de facto voorzitter van het Lagerhuis, zou daar maandag over beslissen.

Het is nu absoluut niet duidelijk wat er gaat gebeuren. Net vandaag was er vlakbij het parlement een grote betoging van honderdduizenden mensen, volgens sommige bronnen een miljoen mensen, die een nieuw referendum over de brexit eisen. 

Bekijk hier beelden van het anti-brexitprotest in Londen:

Videospeler inladen...
Sir Oliver Letwin, een vroegere minister die samen met andere Conservatieve parlementsleden onlangs uit de partij is gezet.

Bekijk hieronder het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Onze reporter Ivan Ollevier geeft meer uitleg in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen