Videospeler inladen...

Havenbaas Joachim Coens zesde kandidaat om voorzitter te worden van CD&V: "Kiezers mee partijlijn laten bepalen"

Bij CD&V dient een zesde kandidaat zich aan om voorzitter te worden: Joachim Coens, de voorzitter van de haven van Zeebrugge en burgemeester van Damme. Coens wil van CD&V meer "een netwerk" maken, en ook geregistreerde CD&V-kiezers mee de standpunten van de partij laten bepalen. Er wordt verwacht dat er vandaag nog kandidaten bijkomen, voor de deadline morgenochtend.

De baseline van zijn campagne klinkt nogal wollig. Hij wil de ideologie van de christendemocraten "actualiseren, weg van de tegenstelling tussen links en rechts" en van de partij een "netwerk" maken met "een basisfilosofie die rekening houdt met het verleden (tradities), het heden (armoede) en de toekomst (klimaat)". 

Zo wordt er niet van de top naar beneden beslist, maar bottom-up, binnen de partij en binnen de brede samenleving

Joachim Coens, kandidaat-voorzitter CD&V

Maar als we wat doorvragen blijkt dat Coens bijvoorbeeld geregistreerde kiezers van CD&V mee de standpunten van de partij wil laten bepalen. Bij die registratie zou ook een engagementsverklaring horen. "Zo wordt er niet van de top naar beneden beslist, maar bottom-up, binnen de partij en binnen de brede samenleving", zegt de havenbaas. 

Geregistreerde kiezers hebben een statuut dat minder bindend is dan dat van een lid van de partij. De liberalen van Open VLD experimenteerden in de jaren 90 met het systeem, dat toen flopte omdat maar enkele honderden kiezers zich registreerden.

Veel mensen zeggen tegen mij: doe dit niet, omdat ze niet meer in de politiek geloven. Maar dat is net de verontwaardiging die ik heb.

Joachim Coens, kandidaat-voorzitter CD&V

Coens wil dat de CD&V de motor wordt van een vernieuwing van het politieke bestel. "We moeten gaan voor oplossingen. De mensen hebben het gehad met het geruzie en gehakketak", zegt hij in "De zevende dag". Hij wil af van de tegenstelling tussen links en rechts. 

Als Coens verkozen wordt tot voorzitter van CD&V zal hij zijn job als voorzitter van de haven van Zeebrugge opgeven. "Dit zijn niet te combineren", zegt hij. Hij stelt zich kandidaat omdat hij niet aan de zijlijn wil blijven staan. "Veel mensen zeggen tegen mij: doe dit niet, omdat ze niet meer in de politiek geloven. Maar dat is net de verontwaardiging die ik heb. Mijn verstand zegt, doe dit niet, want ik geef een mooie job op als ik fulltime partijvoorzitter zou worden. Maar mijn hart zegt: dat kan toch niet dat zoveel mensen negatief zijn over politiek." 

West-Vlaamse burgemeester

Met de kandidatuur van Coens heeft ook West-Vlaanderen een burgemeester die in de voorzittersrace stapt. Hij neemt het op tegen Katrien Partyka (burgemeester in Tienen), Vincent Van Peteghem (De Pinte), Raf Terwingen (Maasmechelen), Walter De Donder (Affligem), en jongerenvoorzitter Sammy Mahdi. Karel Van Eetvelt, topman van Febelfin, nam gisteren alle twijfel weg en stelt zich geen kandidaat. 

Coens zetelde eerder in het Vlaams Parlement als volksvertegenwoordiger, tot hij in 2001 voorzitter en bestuurder werd van MBZ, dat de haven Brugge-Zeebrugge uitbaat. Daarnaast heeft hij een carrière in de lokale politiek van Damme. Na een dodelijk ongeval van burgemeester Dirk Bisschop, nam Coens in 2014 de fakkel over. Bij de verkiezingen in oktober behaalde de CD&V een absolute meerderheid en kreeg hij met 2739 stemmen de meeste voorkeurstemmen in de gemeente achter zijn naam.

Joachim Coens is de zoon van de bekende onderwijsminister Daniël Coens. Hij leunt het dichtst aan bij de arbeidersbeweging ACW, nu Beweging.net. Anderzijds heeft hij als havenbaas jarenlange ervaring met werkgevers en internationale handel. 

Meest gelezen