Videospeler inladen...

Lia van Bekhoven in Londen na "vernedering van Johnson": "Stemming over makkelijkste deel van brexit lukt maar niet"

De Britse premier Boris Johnson heeft vanmiddag op zijn zachtst gezegd een blauwtje gelopen in het Britse parlement. "Het is een afgang voor Johnson dat zijn brexitakkoord met de Europese Unie niet gestemd is in het parlement. Niemand weet hoe het nu verder moet", zegt Lia van Bekhoven in "Terzake".

Hoe komt het dat er alweer niet gestemd is over het brexitakkoord?

Lia van Bekhoven: Het is een afgang voor Boris Johnson en een grote teleurstelling voor hem. De reden waarom er niet gestemd is over zijn brexitakkoord, is omdat Kamerleden eerder stemden over een amendement. Dat amendement stelt dat het hele brexitproces opnieuw wordt uitgesteld.

De reden daarvoor is dat het Britse parlement geen vertrouwen heeft in het brexitakkoord van Boris Johnson. Ze denken dat het akkoord van Johnson met de EU een achterdeur openlaat voor een no-dealbrexit. Door voor dit amendement te stemmen, hebben ze de achterdeur dichtgetimmerd. 

Wat gaat Boris Johnson nu doen?

Lia van Bekhoven: Boris Johnson heeft een kleine vier uur de tijd om aan de EU uitstel te vragen. Dat is iets dat hij liever niet doet, sterker nog, hij ligt liever dood in een sloot dan dat te doen. Het is een vernedering voor hem, maar ik denk niet dat er iets anders op zit. Hij kan wel zeggen dat hij het niet wil, maar de wet is de wet. Bovendien zijn bij Boris Johnson zeggen en doen vaak twee verschillende dingen.

Wat vinden de inwoners van het VK van de brexitsaga?

Lia van Bekhoven: Volgens de meeste peilingen zijn de meeste Britten voor blijvend lidmaatschap met de Europese Unie.

 Ik denk dat er nog meer Britten zijn die een brexitakkoord willen. Ze willen van de hele uittredingskwestie af. Ze willen terug naar hun oude leven. Boris Johnson beloofde ook dat dat zou gaan gebeuren als de Kamerleden zouden stemmen voor zijn akkoord. Dat is niet gebeurd.

Het is ook niet zeker dat dit zal gaan gebeuren. We hebben het nu over de echtscheiding. Dat is het eerste en het makkelijkste deel van de hele uittredingsprocedure. Daarna volgen nog jaren van stress, debatten, politieke chaos en stemmingen in het Britse parlement over de nieuwe verhouding tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie. We zijn er nog lang niet.

Hoe moet het nu verder met de brexit?

Lia van Bekhoven: Niemand weet hoe het nu verder moet. Het kan zijn dat Boris Johnson probeert om zijn akkoord volgende week opnieuw voor te leggen aan het Britse parlement. Dat kan. Het kan aangenomen worden, maar het kan ook verworpen worden.

Boris Johnson heeft een zwakke positie. Niet alleen door het verlies van vandaag. Hij regeert met een minderheid van 45 zetels. Dat is niet lang vol te houden. Mensen praten al over nieuwe verkiezingen of een nieuw referendum. Hoe dan ook, een ding is zeker, het gaat allemaal erg onvoorspelbaar zijn.

Bekijk het integrale gesprek met Lia van Bekhoven uit "Terzake" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen