Sociaal akkoord voor werknemers Thomas Cook die aan de slag kunnen blijven in Neckermann-winkels

De Spaanse reisorganisatie Wamos en de vakbonden van Thomas Cook België hebben een akkoord bereikt over de loon- en arbeidsvoorwaarden van de werknemers, die aan de slag kunnen blijven in de voormalige reiswinkels. De vakbonden benadrukken dat de 200 betrokken werknemers hun brutoloon en anciënniteit kunnen behouden.

De Spaanse reisorganisatie Wamos heeft 62 van de 91 Thomas Cookwinkels in België overgenomen. Die winkels openen normaal aanstaande maandag, op 21 oktober, opnieuw de deuren. Dat zal gebeuren onder de merknaam Neckermann, en het bijhorende logo en die naam komen ook terug in de website. In de reiswinkels zullen in eerste instantie alleen reizen verkocht worden van andere spelers, zoals Corendon, Pegase, Club Med en MisterFly.

Over de concrete loon- en arbeidsvoorwaarden van de ongeveer 200 werknemers die de winkels zullen bemannen, was nog niets bekend. Het was een van de laatste losse eindjes in de onderhandelingen over de overname van Thomas Cook België. Maar Wamos en de vakbonden van Thomas Cook België hebben hierover toch een akkoord bereikt. 

Volgens Frédéric Van Waeijenberge, de commercieel directeur van Wamos Benelux, volgen de overeengekomen voorwaarden in grote lijnen de regelingen die destijds bestonden bij Thomas Cook Retail Belgium. Volgens Katrien Degryse van de socialistische bediendebond BBTK behouden de werknemers hun anciënniteit en brutoloon. Ze is tevreden met het akkoord. Ook de regelingen rond hospitalisatieverzekering en tijdskrediet blijven dezelfde. De waarde van de maaltijdcheques zou wel dalen, en de vroegere bonussen per afdeling zouden worden vervangen door een collectieve bonusregeling.

Of de 62 reisbureau's na het weekend effectief de deuren weer openen,  hangt nog af van enkele technische zaken. Zo moet er nog een volledig nieuwe informaticastructuur op poten worden gezet. En het is natuurlijk niet zeker of alle voormalige werknemers van Thomas Cook hun nieuwe arbeidscontract zullen aanvaarden. Sommigen hebben intussen ander werk gevonden. Maar "alles lijkt op schema te zitten om maandag te kunnen opstarten", aldus Van Waeijenberge.

Meest gelezen