Gouverneur Decaluwé toch naar China, ondanks bezwaren van de Staatsveiligheid 

Er komt kritiek op een studiereis naar China van de West-Vlaamse provinciegouverneur en een twintigtal politiechefs en burgemeesters. Dat schrijft Het Nieuwsblad. De groep bracht in China onder meer een bezoek aan een lokaal politiekorps en aan het omstreden elektronicabedrijf Huawei. De Staatsveiligheid zegt dat het die reis sterk had afgeraden aan de gouverneur, maar dat die ondanks dat advies toch wou vertrekken. 

Al anderhalf jaar werd het bezoek aan China van de West-Vlaamse delegatie voorbereid. 10 dagen in de miljoenensteden Hangzhou en Beijing, met onder meer een bezoek aan elektronicabedrijf Huawei, pakjesdienst Alibaba en lokaal politiekorps dat uitpakt met een gigantisch cameranetwerk om het verkeer in de stad te monitoren.

Provinciegouverneur Carl Decaluwé zag er geen graten in: "Ik ben verwonderd dat daar nu heisa rond is. De bedoeling was gewoon om eens te gaan kijken wat er op innovatief gebied allemaal mogelijk is en zien hoe wij in het westen in feite achterop lopen. Ik wou alleen maar eens tonen aan de geïnteresseerden wat er daar allemaal gebeurt."

"Sterk afgeraden"

Maar de Staatsveiligheid ziet dat anders. Aan VRT NWS zegt de overheidsdienst dat ze de reis naar China "sterk afgeraden heeft." Daar zijn verschillende redenen voor, in de eerste plaats het risico op spionage door Chinese bedrijven als Huawei, die via zulke officiële bezoeken voet aan de grond proberen te krijgen in Europa. Bovendien is er ook een strategisch risico, omdat zulke contacten de discussie over 5G doorkruisen.

Tenslotte wijst de Staatsveiligheid erop dat een bezoek aan een Chinees politiekorps ook niet onschuldig is, vanwege vermeende mensenrechtenschendingen door de Chinese politie. De Staatsveiligheid wijst er ook op dat ze pas laat op de hoogte is gebracht van de West-Vlaamse uitstap en nooit rechtstreeks geraadpleegd geweest is.  Voor alle duidelijkheid: de Staatsveiligheid kan een dergelijke trip niet verbieden. Maar dus wel sterk afraden.

Bij mijn weten heeft de Staatsveiligheid die reis nooit afgeraden

Carl Decaluwé, gouverneur West-Vlaanderen

Briefing

Volgens De Caluwé is die boodschap van de Staatsveiligheid nooit aangekomen. "Ik heb een week voor vertrek telefoon gekregen van de Staatsveiligheid. We hebben dan afgesproken dat zij een briefing zouden geven over de mogelijke risico's en hoe we ons daar tegen kunnen beschermen. En dat is ook gebeurd." Heeft de Staatsveiligheid Decaluwé afgeraden om naar China te gaan? "Bij mijn weten niet, nee." Of heeft de Staatsveiligheid ooit het advies gegeven dat de reis met de korpschefs geen goed idee was? "Ik heb dat niet gehoord, nee."

Zinloze reis

Ook de politievakbond VSOA is allerminst blij met de reis die Decaluwé met de korpschefs en burgemeesters ondernomen heeft. "Een zinloze reis, zeker naar een land waar de mensenrechten niet gerespecteerd worden en naar een bedrijf dat verdacht wordt van spionage, " zegt Florent Platteeuw, de West-Vlaamse voorzitter van VSOA.

Bovendien heeft de vakbond vragen bij de financiering van de reis: "Wie heeft dat betaald? Dat is nutteloos geld uitgeven van de gemeenschap, terwijl die mensen hier, op hun eigen terrein, iedere dag willen besparen."

De gouverneur laat weten dat de lokale politiezones de reis betaald hebben, en dat "een groot deel van de korpschefs een stuk van de reis zelf betaald heeft. De reis werd niet betaald door de provincie of gesponsord door Huawei."

Meest gelezen